Kredi kartımdan para çekilmiş
Temmuz'un 19'u falan gibiydi kredi kartımdan e-luxemburgo adlı yabancı bir neyse artık 1400 liraya yakın para çekmiş. Paranın çekildiği gün beni iş bankasından aradığını söyleyen bir şahıs kredi kartınızdan böyle böyle bir harcama yapıldı size mi ait diye sordu ben de hayır bu harcama bana ait değil dedim, iptal etmek istiyorsanız cep telefonunuza bir kod göndereceğim dedi bu kodu bana söyler misiniz dedi. ben de para çekildiği için telaşlandım hemen iptal olsun diye kodu söyledim. Kodu söyledikten sonra harcamalar iptal olacak dedi. Kredi kartımı da kullanıma kapattığını söyledi. kredi kartım gerçekten de kullanıma kapatılmıştı. Sonradan bankayı aradığımda bana şubeye gidip harcama itiraz formu doldurmanız gerek dedi. Beni ilk gün arayan kişi harcamaların iptal olacağını söylerken sonradan benim aradığım müşteri hizmetleri harcama itiraz formu doldurmam gerektiğini söyledi. Beni ilk gün arayan kişiden iyice şüphelendim sahtekar mıydı diye. Neyse gittim artık şubeye harcama itiraz formu doldurdum. Harcama itiraz formunun sonuçlanması da 20 iş günü sürüyormuş. Halen kredi kartıma para iade edilmedi yani 1400 lirada bana borç olarak geldi. harcama itiraz formu nasıl sonuçlanır acaba
Cevap: Kredi kartımdan para çekilmiş
En iyisi 20 gün beklemek galiba.
Bu süre zarfında kredi kartı numaranızı hangi güvenilmez kişiye/kuruluşa verdiğinizi ve sizi telefonla arayıp kredi kartınızla ilgili sorular soran kişilere istedikleri bilgileri vermeden ÖNCE kendilerinden şüphe etmeye başlamak gerektiğini düşünürsünüz belki.
Büyük olasılıkla, kredi kartınızdan para çeken kişi onay mekanizması ile ilgili bir kodun size gelmesini sağladı ve siz de bu kodu kendisine vererek onay vermiş oldunuz. Bu ülkede dolandırıcılık yapmak bu kadar basit işte...
İnşallah ben yanılıyorumdur, inşallah aşırı karamsar davranıyorumdur.
Telefon numaranıza gelen kod, nasıl bir mesaj içindeydi? Mesaj duruyorsa buraya yazar mısınız? (özel bilgiler yerine xxxx koyarak)
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Telefon numaranıza gelen kod, nasıl bir mesaj içindeydi? Mesaj duruyorsa buraya yazar mısınız? (özel bilgiler yerine xxxx koyarak)
benim bir alışkanlığım var hiç mesaj bekletmem hemen silerim onu da otomatik olarak hemen sildim. Şu an ne yazdığını bile hatırlamıyorum:(
Alıntı:
EnginTarhan rumuzlu üyeden alıntı
En iyisi 20 gün beklemek galiba.
Bu süre zarfında kredi kartı numaranızı hangi güvenilmez kişiye/kuruluşa verdiğinizi ve sizi telefonla arayıp kredi kartınızla ilgili sorular soran kişilere istedikleri bilgileri vermeden ÖNCE kendilerinden şüphe etmeye başlamak gerektiğini düşünürsünüz belki.
Büyük olasılıkla, kredi kartınızdan para çeken kişi onay mekanizması ile ilgili bir kodun size gelmesini sağladı ve siz de bu kodu kendisine vererek onay vermiş oldunuz. Bu ülkede dolandırıcılık yapmak bu kadar basit işte...
İnşallah ben yanılıyorumdur, inşallah aşırı karamsar davranıyorumdur.
Kart hala sahibinde iken, telefon numarasını ve o karta ait tüm bilgileri bilen biri tarafından , planlı şekilde kartın kullanıldığı açık.
Önce doğru numarayı arayıp , kod gelecek onu bana söylemen gerek diyip, işlemi başlatıp kod geldiğinde de sonuçlandırmış işi yapan kişi.
Tanıdık biri olma ihtimali çok yüksek bence.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Tanıdık biri olma ihtimali çok yüksek bence.
Haklı olma ihtimaliniz yüksek, Erdoğan Bey. Ne var ki, tanıdığım pek çok kişi, kredi kartının şifresine varıncaya kadar her türlü bilgiyi tıkır tıkır veriyor bazı durumlarda. Telefon, adres, annesinin kızlık soyadı v.b. dahil. Her gelen mesajın nereden geldiğine, başlıkta ne yazdığına filan bakmadan şak diye açıp okumak, bir çıplak kız resmi görünce kendimizden geçip hemen tıklamak, ilgi alanı belirleyici programlarla belirlenen ilgi alanına göre mesela tutulan futbol takımının bir oyuncusu ile ilgili görünen bir haberin üstüne atlamak gibi marifetler, bizim gibi internet cahili ülkelerin kaçınılmaz kaderi herhalde. Bu nedenle cevabımda biraz şüpheci davranılması gerektiğini vurgulamak istemiştim.
şu ana kadar harcama itiraz formunun sonuçlanmasını beklerken. bu süre içerisinde müşteri hizmetlerini arıyordum onlar bankayla görüşün bankaya gidiyordum onlar müşteri hizmetleriyle görüşün diyorlardı. Bugün bankaya gittiğim zorlaya zorlaya bi yerleri aradılar. Meğersem harcama itiraz formum taa 08.08.2014 de olumsuz olarak sonuçlanmış, o gün benim olmadığım adrese mektup göndermişler ama o mektup yok.
ben paramı almak için sonuna kadar çabalayacağım. bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerek, bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
Öncelikle geçmiş olsun. Öyle sanıyorum ki sizi arayan şahıslar dolandırıcı sizin kart bilgilerinizden tutun da anne kızlık telefon nımaranıza kadar bütün bilgileri ele geçirmişler. Size gelen kod iptal kodu değil onay kosudur. Siz o anki telaşla o kosu sizi arayan kişilerle paylaşmışsınız ancak bu çok büyük bir hata. İşleminiz 3d secure ile yapıldığından banka itiraz dilekçenize olumlu cevap vermez. Sizinle yaptıkları ve sizin genellikle okumadan imzaladığınız sözleşmede bu hüküm geçer. Yapacağınız en doğru şey savcılıktan suç duyurusunda bulunmaktır. Üzerinden zaman geçmiş olması dolandırıcılık suçu için yeterli bir süre değildir.
Savcılığa şikayet dilekçesi vermiştim o zaman ama maalesef hiç bir şey çıkmadı.
3D Secure işlemiyle onay verildiği için fraud sebebiyle itiraz yapılamıyor malesef.
5464 Sayılı Kredi Kartları ve Banka Kartları Kanunu Madde 12: Kartın ya da 16 ncı maddede belirtilen bilgilerin kaybolması veya çalınması halinde kart hamili, yapacağı bildirimden önceki yirmidört saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararlardan yüzelli Yeni Türk Lirası ile sınırlı olmak üzere sorumludur. Hukuka aykırı kullanımın, hamilin ağır ihmaline veya kastına dayanması veya bildirimin yapılmaması hallerinde bu sınır uygulanmaz.