Özel okulla sÖzleŞme İmzaladim devlete atanirsam ne olacak
Temmuz ayında çalıştığım özel okulla sözleşme yeniledim.Sözleşmede ''Devlete atanırsam bir yıllık maaşımın hepsini peşinen tazminat olarak öderim.'' yazıyor.Şimdi ise devlete öğretmen olarak atanacağım.Okulun bu tazminatı benden almaya hakkı var mı?Çünkü sözleşme tek taraflı,yani onlar beni işten çıkarırsa bana tazminat ödeyeceklerine dair bir madde koymamışlar.Böyle bir sözleşme geçerli midir?
Cevap: Özel okulla sÖzleŞme İmzaladim devlete atanirsam ne olacak
Sözleşme geçerli, tazminat geçersizdir. Devlete atansanızda atanmasanızda istifanız halinde herhangi bir tazminat ödemezsiniz.
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
Sözleşme geçerli, tazminat geçersizdir. Devlete atansanızda atanmasanızda istifanız halinde herhangi bir tazminat ödemezsiniz.
içim rahatladı çok çok teşekkür ederim
Sözleşme serbestisi kapsamında bu tazminat bedeli istenilebilir.
Yaptığınız sözleşmeyi okula veyahut MEB'e götürün, sözleşme süreniz bitene kadar dondurulmasını isteyebilirsiniz.
Alıntı:
Av.Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Sözleşme serbestisi kapsamında bu tazminat bedeli istenilebilir.
Yaptığınız sözleşmeyi okula veyahut MEB'e götürün, sözleşme süreniz bitene kadar dondurulmasını isteyebilirsiniz.
"Hizmet sözleşmelerinde sadece işçi aleyhine konulan ceza koşulu geçersizdir"
ne dondurulacak yani dondurulduğu durumda bir yıl meb de çalışamayacak mıyım?
YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No. 2009/46225
Karar No. 2010/604
Tarihi: 21.01.2010
ÖZETİ:
İş Hukukunda İşçi Yararına Yorum İlkesinin bir sonucu olarak sadece işçi aleyhine yükümlülük öngören cezai şart hükümleri geçersiz sayılmış ve bu yönde yerleşmiş içtihatlar öğretide de benimsenmiştir.
Yine, Yeni Borçlar Kanunu Tasarısının 419. maddesinde "Hizmet sözleşmelerine sadece işçialeyhine konulan ceza koşulu geçersizdir" şekline kurala yer verilmiştir.
Cezai şartın işçi ve işveren hakkında ve iki taraflıolarak düzenlenmesi gereği, işçi aleyhine kararlaştırılan cezai şartın işveren aleyhine kararlaştırılandan daha fazla olmaması sonucunu da ortaya koymaktadır. Başka bir anlatımla işçi aleyhine olarak belirlenen cezai şartın, koşulları ve ceza miktarı bakımından işverenin sorumluluğunu aşması düşünülemez.
İki taraflı cezai şartta işçi aleyhine bireşitsizlik durumunda, cezai şart hükmü tümden geçersiz olmamakla birlikte, iş çinin yükümlülüğü iş verenin sorumlu olduğu miktarı ve halleri a
şamaz.
Borçlar Kanunun 16 l/son maddesinde fahiş cezai şartın hakim tarafından tenkis edilmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.
İş Hukuku uygulamasında işçi aleyhine cezai şart düzenlemeleri bakımındankonunun önemi bir kat daha artmaktadır. Şart ve ceza arasındaki ilişki gözetilerek işçinin iktisadi açıdan mahvına neden olmayacak çözümlere gidilmelidir.
İş çinin belli bir süre çalışması şartına bağlanan cezalardan, sözleşme kapsamında çalışılan ve çalışması gereken sürelere göre oran kurularak indirimegidilmelidir