Cevap: Haksiz kİra bedelİ
Sözleşmedeki oransızlığın giderilmesini, kira bedelinin rayiç değeriyle belirlenmesini ve fazladan ödenen "kira bedellerinin" iadesini isteyebileceğinizi düşünüyorum.
Ortada bir dolandırıcılık veya sahtecilik yok.Bir malı almak almak veya kiralamak isteyen kişi o mala istediği değeri verebilir(biri çıkıp eski bir taşa/paraya/resme paşa gönlü isterse bir milyon dolar verebilir ve tarihte örnekleri vardır) gene bir malın sahibi malına istediği değeri biçebilir(rakamları birbirinin tekrarı diye bir telefon hattına 250bin TL, bir siyasi partinin rakamlarını taşıyor diye bir plakaya 900bin TL isteyenler var, malın sahibi ister dileyen çıkarır verir, dileyen işime gelmedi der almaz/kiralamaz).Zaten dediğiniz ceza davalarını siz açamazsınız ancak savcılığa yapılan suç duyurusu sonucunda gerek görürse savcılık açar.Bir sonraki seneye kiranın makul miktara indirilmesini talep edebilir aksi takdirde evi yasal sürede anlaşıp boşaltabilirsiniz.
Sayın Bill'in dediği gibi bende olayın bir cezai boyutu olduğunu düşünmüyorum ancak ödemiş olduğunuz kira bedellerinin rayiç değerinden fazlasını gabine dayanarak isteyebilirsiniz. Netice itibariyle tecrübesizliğinize dayanarak karşı tarafın bir aşırı yararlanması mevcut.
Arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim,lakin izlemem gereken yol nasıl olmalıdır ? Noterden ihtar çekerek mi,savcılığa giderek mi ? Yada başka yolu varsa bilemiyorum.Karşı taraf elbette bu orantısızlığı kabul etmiyor,kontratta ne yazıyorsa ödemek zorundasın diyerek işin içinden çıkıyor
Alıntı:
ozgursezdi rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim,lakin izlemem gereken yol nasıl olmalıdır ? Noterden ihtar çekerek mi,savcılığa giderek mi ? Yada başka yolu varsa bilemiyorum.Karşı taraf elbette bu orantısızlığı kabul etmiyor,kontratta ne yazıyorsa ödemek zorundasın diyerek işin içinden çıkıyor
Savcılıkla ilgili bir durum yok, öncelikle noterden bir ihtar çekin 600 ₺ miktarının üzerindeki bedellerin iadesini talep edin daha sonra dava açın. Bir avukatla takibi sizin için kolay olur.
Arkadaşlar bu konu ile ilgili davayı hangi mahkemede açmam gerekiyor ? Yazarsanız sevinirim