- 

Görevi reddetme 
		Askerlik hizmetinde komutanın verdiği görevi reddedebilirmiyiz. Komutanım beni gece silahane sorumlusu olarak görevlendirmek istiyor fakat ben uyku sorunu çektiğim için görevi istemiyorum bunu kendisine sözlü olarak ilettim fakat dinlemedi. Hastaneden rapor almak istiyorum fakat şakayla karışık " o raporu alırsan askerliğin bitmez " diye tehdit ediyor. Sizce ne yapmalıyım. 

Birde kendisi bana ve diğer arkadaşlarıma küfür ediyor. Biliyoruz ki askerde toplu şikayet yasak. İsyana giriyormuş. Ve askeri mahkemeninde bu yüzden komutana çok ağır bir ceza vereceğini zannetmiyoruz. Bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.

- 

Cevap: Görevi reddetme 
		Size verilen kanuni görevleri reddetme şansınız yok. Ancak gece nöbet tutmanıza engel bir sorununuz varsa sağlık raporuyla belgelendirerek görevi almaya bilirsiniz. (Tabi bu durumda size art niyetli gayriresmi yaptırım uygulama ihtimalleri var, huzursuzedebilirler.) size komutanınızın küfür etmesini bireysel olarak şikayet edebilirsiniz, soruşturma açılır, delil olarak da olaya şahitlik eden arkadaşlarınızın ifadelerine başvurulmasını talep edersiniz. Bunlar işin resmi yönleri. Tavsiyem; daha fazla huzursuz olmamak için bu işlere bulaşmadan, duymamazlıktan, görmemezlikten gelip askerlik görevinizi tamamlamanız. 

- 

Cevap: Görevi reddetme 
		Elbette görevi reddetme diye bir şey söz konusu değil.Verilen kanunu emir ve görevleri yapmak zorundasınız.Askerlik zaten bu demek.Küfür konusuna gelince anlaşılan maalesef komutan üst olmanın verdiği durumla böyle yanlış bir şey yapıyor lakin pratikte ona da yapacak çok bir şey yok.Bir yere şikayet ederseniz ne kendinize şahit bulabilirsiniz ne de bir yere varabilirsiniz ancak bunu öğrenen sıralı amiriniz askerlik deyimiyle size inanılmaz şekilde ızdırap olacaktır.Bizim zamanımızda en rahat görev gece silahlıkçılığıydı şimdi ne oldu da buraya yazılacak kadar sıkıntılı hale geldi bilmiyorum.Eğer bahsettiğiniz küfürler ufak tefek arkadaş arasında şaka olarak kaldırılabilecek şeylerse bunlar askerliğin içinde olan şeylerden.Onun dışında ailenize ve sizin şahsınıza sıkıntı olacak şeylerse toplu şikayet olmasa da size şahit olacak bir çok arkadaşınız var ise kurallar dahilinde şikayet düşünülmelidir.İyi teskereler.