Sigortasız ortak, Hak alamama.
Merhaba, Öncelikle konuda yardımcı olacaklara teşekkür ederim.
Babam 22 yıldır Kayseride Esnaftı, Ortaklıgıda vardı ama Resmi kağıt üzerinde Hisse sahibi deildi Söz üzerinde yüzde 25 ortaklıgı vardı. Yeri geldi iş olmadıgında 1000tl yeri geldi 2500 tl para alırdı kasadan ayrıca tatil paramız kurban paramız felan geçinirdik işler büyüdü , Türkiye çapında büyük Marketlerle anlaşmalar yapıldı kazanç çoğaldı Milyarlarca sermaye işin içine girdi banka dekontları babamdan gizlendi. Resmen babamı bezdirmek için uraşdılarda babam ayrılmaya karar verdi. Söz uçar Yazı kalır hesabı babam hakkını isdedi, 1 kuruş para alamadı 22 senedir sigortasız emeklerini döktü, Tırnaklarıyla kazıyarak dükkan o hale gelmişken, elde avuçda bişi kalmadı. 4 sene önce babam dier evi satarak kendi 30 küsür bin tl verip kendi emekli oldu. En azından Kalleşliğe Kalleşlik yapcaz başka çare kalmadı. Babam Sigortasız 22 sene çalışdım dese İşletme ne kadar ceza alır. Ayrıca kapımıza gelcek öle durumda şikayeti çek anlaşırız die ama alacağı cezayı merak ediyorum. Hisse olsa babam ordan en az 120-130 bin tl alırdı az para deil bu devirde.
Cevap: Sigortasız ortak, Hak alamama.
Hizmet tespit davası açmak için zaman aşımı süresi vardır.Hizmet tespiti davalarında işverene ve SGK'ya karşı dava açılır. hak düşürücü süreler işten ayrılma tarihinden itibaren başlar ve bu süre 5 yıldır. İşyerinin faaliyeti kesintisiz devam etmiş ise 22 yıl içinde dava açılabiliyor diye biliyorum
Prim günlerinin bildirilmesi, kıdem tazminatı, izin ücretleri gibi hak iddiasındada bulunabilir.
Dava lehinize sonuçlanır ise, işyerine yükü YILLIK 25-30 bin Tl dIr.
Elinizdeki belgeler ile İş hukuku konusunda uzmanlaşmış bir avukat ile görüşüp En mantıklı dava ne olabilir şeklide değerlendirmenizi( Hizmet tespit yada ortaklık iddia davası gibi)tavsiye ederim.