Fazla mesaiyi eksik talep ettik tekrar dava açabilir miyiz?
Merhabalar,
Ayrıldığım işyerine 5.200 TL değerinde fazla mesai davası açtık, davayı kazandık, parayı tahsil ettik.
Ama şu an hesaplamayı yanlış yaptığımızı fark ettik.
Normalde 8.300 TL fazla mesai alacağımız varmış.
Sorum şu:
5 yıllık zaman aşımı henüz dolmadı, aradaki fark için yeni bir dava açabilir miyiz?
Saygılarımla.
Cevap: Fazla mesaiyi eksik talep ettik tekrar dava açabilir miyiz?
Alıntı:
AdaletinBekçisi rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Ayrıldığım işyerine 5.200 TL değerinde fazla mesai davası açtık, davayı kazandık, parayı tahsil ettik.
Ama şu an hesaplamayı yanlış yaptığımızı fark ettik.
Normalde 8.300 TL fazla mesai alacağımız varmış.
Sorum şu:
5 yıllık zaman aşımı henüz dolmadı, aradaki fark için yeni bir dava açabilir miyiz?
Saygılarımla.
Bilirkişi raporunda fazla mesai ücreti ne kadar hesaplanmıştı?
Biz 5.200 TL hesap etmiştik, bilirkişi de 5.200 TL hesap etti.
Ama, sonradan öğrendik ki, faizi de alabiliyormuşuz.
Faizini dava tarihinden itibaren değil, fazla mesai ücretlerinin verilmesi gereken tarihlerden itibaren hesaplarsak 8.300 TL çıkıyor...
Alıntı:
Biz 5.200 TL hesap etmiştik, bilirkişi de 5.200 TL hesap etti.
Ama, sonradan öğrendik ki, faizi de alabiliyormuşuz.
Faizini dava tarihinden itibaren değil, fazla mesai ücretlerinin verilmesi gereken tarihlerden itibaren hesaplarsak 8.300 TL çıkıyor...
Dava dilekçenizde fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tuttuysanız faiz isteyebilirsiniz ancak Yargıtay fazla mesai ve ücrete işleyecek faizi dava tarihinden itibaren kabul ediyor. Benim kanaatimde sizin gibi ücretin doğduğu tarihten itibaren işleyecek olan faizdir.
İşveren ile yaptığım iş sözleşmesinin 5. maddesinde "ücret her ayın beşinde ödenir" yazıyor. Bu sözleşme hükmüne göre yeniden dava açmak istiyorum...
Aşağıdaki bağlantıda emsal kararı bulabilirsiniz...
http://www.kararevi.com/karars/72358...4#.U9UNT-N_t8E
Alıntı:
İşveren ile yaptığım iş sözleşmesinin 5. maddesinde "ücret her ayın beşinde ödenir" yazıyor. Bu sözleşme hükmüne göre yeniden dava açmak istiyorum...
Ayın 5inde ücretiniz ödenmezken, ücretinizi aldığınız zaman , fazlaya dair haklarımı saklı tutuyorum şeklinde bir şerh düşmüşseniz ilgili belgelere, ücrete hak kazandığınız aydan itibaren faiz talebinde bulunabilirsiniz bence,
böyle bir şerhiniz yoksa,
dava tarihinden itibaren faiz talebiniz kabul görecektir.
Dava konusu Ana para artı faizleri ise ve Temyiz süresi geçmiş ise Fazlaya dair haklar istenebilirmi?
Daha önce dava konusu olmuş bir alacak için tekrar dava açabilirmi?
- - - Updated - - -
Alıntı:
Bu kararların hepsi temyiz edilen davalar için verilen kararlar. Siz ise ayrı bir davadan bahsediyorsunuz.
Davayı kazanıp kazanamayacağımı sormuyorum...
Sorum şu, eksik tutarda talep edip kazandığım bir alacak davası için, eksik kalan kısım için zaman aşımı süresi dolmamışsa, sıfırdan bir dava açabilir miyim ?
Alıntı:
Davayı kazanıp kazanamayacağımı sormuyorum...
Sorum şu, eksik tutarda talep edip kazandığım bir alacak davası için, eksik kalan kısım için zaman aşımı süresi dolmamışsa, sıfırdan bir dava açabilir miyim ?
Bir dava açabilmek için dava şartı olarak tarafları aynı olan ve aynı konuda daha önce dava açılmamış olması gerekir. Sizin daha önce talep etmiş olmadığınız 3100 tl lik alacak usul açısından daha önce talep edilmemiş olduğundan dava edilebilir. Yani bir kesin hüküm sorunu oluşturmaz.
Sizin talebiniz fazla çalışma ücretinin faizidir. Kural olarak bir borç sona erdiğinde ona bağlı faizler alınmamış olsa bile faizleride sona erer. Bunun için dava açılmadan veya dava açılırken fazlaya ilişkin haklarınızın saklı tutulmuş olması gerekir. Eğer saklı tuttuysanız usul açısından herhangi bir sorun yaşamazsınız.