İhbar süresinde çalışmak istemiyorum ( ameliyatlı )
Merhabalar
Özel bir şirkette 6 aydır çalışıyorum öncelikle şunu sormak istiyorum bu 6 ay içinde yaklaşık 20 gün hastanede ve evde raporlu idim bu sebepten çalışma sürem 6 ay mıdır yoksa 6 ay olmamış mıdır. ( 2 hafta 4 hafta olduğu için soruyorum )
Diğer sorum ise şudur şirket benim 1 ay daha çalışmamı istiyor ama benim zaten işten çıkma sebebim ameliyatlı olduğum ve kendimi hiç iyi hissetmediğim içindir. Kendimde 1 ay daha çalışacak gücü hissedemiyorum fakat bunu işverene anlatamıyorum kendileri pek insani değiller.
Ben temmuz maaşımı alıp 1'inde işten çıksam bana ne gibi yaptırımlar yapabilirler ? yada önerebileceğiniz bir yol var mı ? çıksam gitsem arkamda bana sorun yaratabilirler mi ?
Cevap: İhbar süresinde çalışmak istemiyorum ( ameliyatlı )
Aldığınız kısa süreli ( ihbar sürenizi 6 hafta aşmayan süresi olan raporlar) kıdem sürenize etkili olmaz,
İşe başlama tarihiniz 6 ayı geçti ise, ihbar süreniz 4 haftadır, 4 haftalık ihbar sürenize uymadan ayrılırsanız, işverenin ihbar tazminatı taelp hakkı doğar. İhbar tazminatını mahkeme kanalıyla talep ederse de, tazminat yanında dava masraflarını ödemek zorunda kalırsınız.
İhbar süresinde, çalıştığınız her gün için günlük 2 saat iş arama izniniz vardır, bu izni dilerseniz toplu kullanma hakkınız vardır.
İşvereninize toplu kullanım talebinizi bildirip, topluca kullanabilir, böylece işe devam ettiğiniz günlerinizin sayısını azaltabilirsiniz.