BaŞkasinin adina kredİ Çektİm Ödemİyor
merhabalar;
Erkek arkadaşımın kullanması için bankadan kendi adıma 10.000 lira kredi çektim. ilişkimiz yaklaşık 2 ay önce bitti. Geçen aya kadar düzenli ödemeleri yapıyordu fakat bu ay bir güvensizlik verdi bana telefonlara çıkmama vs. İşin kötü yanı parayı kendisine teslim ederken herhangi bir imza attırmadım. aramızda herhangi bir anlaşma yok. Sadece her ay benim hesaba para yatırdığına dair banka dekontları ve 1 tane de şahidim var. Kısa mesajlarda mevcut. Hukuki olarak dava açabilir miyim yada delil olarak daha fazlasına mı ihtiyacım var? Yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: BaŞkasinin adina kredİ Çektİm Ödemİyor
Resmi olarak borç size ait.Krediyi çektikten sonra isteyen istediği gibi kullanır istediğine verir yada harcayabilir.Banka bunları bilmemez ve ilgilenemez.O yüzden ''başkası adına kredi çektim'' cümle olarak durumunuzu yansıtmıyor.Siz kredi çekmişsiniz ve resmen borçlusunuz.O sırada da arkadaşınıza kendi rızanızla 10.000 TL vermişsiniz.Bundan sonra yapılacak ilamsız icra yoluna gidilebilir.İtiraz ederse bu bir dava konusu olur.Elinizde tam olarak ne kanıt var bilemiyoruz lakin mahkemede kanıtlarsanız bu parayı icra yoluyla almaya çalışabilirsiniz.Kişi bulunur ve alınabilecek bir şeyleri bulunursa haciz yoluna gidilmesi söz konusu olur.Bu süreçler ihtimal 1 seneyi aşkın sürecektir.Tabi bu süreçler boyunca bankaya borç ödemelerini siz yaparsınız.Kolay gelsin.
yapilacak islemleri su sekilde olabilir.. 1- ilk once iyi bir avukat bulun kendinize, avukatile yapicaginiz sozlesmede parayi tahsil etmeden kendisine hicbir odeme yapmayacaginizi, para tahsilinden sonra yaptigi harcamalari ve avukatlik ucretini alabilecegi seklinde anlasma yapin.
2- avukatiniz araciligiyla noterden ilamsiz odeme emri cekin.. 3- kisi odeme emrine borcum yoktur diye itiraz ederse, itirazin iptali davasi acin. 4- mahkemede hakim taraflari dinleyecek ve ona gore karar verecektir. 5- tabi siz bu arada o kisinin sizin hesabiniza para yatirdigini, taksit gunu, ve tutari ve yatirildigi sube acisindan veya havale acisindan ispatlayin. sahidiniz onemli, mutlaka o kisiyi sahit olarak belirtin veya baska bu konuyu bilenler varsa onlarida sahit gosterin.. davayi kazanirsaniz asil borc ile birlikte %40 icrainkar tazminati da alabilirsiniz. ancak davayi kaybederseniz sizin %40 ceza odemeniz gerekebilir. hakimin takdirine kalmis birsey. ancak turkiye'deki mahkemelerin durumlari belli. bu davanin cok uzun surme ihtimali var. bu sureye kadar bankaya olan borc sizin borcunuz ve banka ile sorun yasamamaniz icin krediyi sizin odemeniz gerekir.
Aynı durum benim de başıma geldi..
Benim, onun maddi sıkıntılarını halletmesi için kredi çekip elden verdiğim 9500 liralık kredi borcunu inkâr ediyor..Kendisi kredi kartı yasaklısı olduğu için bu çektiğim kredinin yanısıra benim kredi kartımı da son limitine kadar kullandırmıştım, Allah'tan son anda onu kurtarabildim.
Elimde senet veya sözleşme yok..
Sadece, bana telefonla çektiği şu mesaj var : ''2500 tl kredi kartı borcumu bugün senin hesabına yatırıyorum..Kredi borcunun taksitlerini ise her ayın 2 ile 5'i arasinda hesabına yatırıp, bir kolayını bulduğumda bana verdiğin kredinin kalan miktarının tamamını kapatacağım''
Benim telefonumda kayıtlı olan bu SMS mesajı onun bana borçluluğunu mahkeme nezdinde ispatlamamı sağlar mı..
Mesajda bahsettiği 2500 liralık kredi kartı borcunun tarafından yatırıldığına ait dekont var elimde..
Diğer kredinin her ay hesabıma yatırıldığına dair dekontlar da var..Yani, SMS mesajında yazdığı herşeyi doğrulayıp kanıtlayacak belge var elimde.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.