-
Velayet ve Nafaka
Merhabalar
Eşimden 4 yıl önce anlaşmalı olarak ayrıldım. Eşim benden boşanabilmek için nafaka istememem konusunda talepte bulundu ve bunun üzerine ayrıldık. Fakat kızımın velayeti bende ve kızım 9 yaşında.
Ben geçim sıkıntısı yaşadığımdan dolayı eşimden nafaka talep edebilirmiyim? ve Yaşamış olduğum şehirden başka bir şehire gidersem çocuğumun ikameti bende kalırmı? Yada çocuğu görme şekli nasıl olur? Bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim
Şimdiden teşekkür ederim
-
Cevap: Velayet ve Nafaka
Kişisel olarak eşinizden tazminat ve yoksulluk nafakası talep edebilmeniz mümkün değil. Bu taleplerinizi boşanmanın gerçekleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapmalıydınız.
Ancak çocuğunuz için (reşit olana kadar) velayetinin sizde olmasına dayanarak iştirak nafakası talep edebilirsiniz, zaman zaman iştirak nafakasının arttırılması için eski eşinize nafaka arttırım davası açabilirsiniz.
Başka bir şehre taşınmanız durumunda da çocuğunuzun velayeti yine sizde kalacaktır.
Eski eşiniz talep edecek olursa; çocukla kişisel münasebet sürelerinin yeniden düzenlenmesi hususunda dava açabilir.