Cevap: 18. madde uygulaması
Arsanızın kaç metrekare olduğunu yazmamışsınız. (300 m2 kadar olmalı) Ancak görünüşe göre ücret almanızı gerektirecek bir durum yok. Bir zararınız da yok. Çünkü arsanızın değeri, düşmedi, yükseldi Daha evvelki ederi ile 102 metrekare eksilmiş haldeki değeri en kötü ihtimalle aynıdır. Daha evvel yolu, parkı, hastane alanı okul alanı cami alanı olmayan muhtemelen bir "tarla"nız varken şimdi ise bunların tümüne sahip "arsa"nız var.
Sonuç olarak sizin elinizdeki şeyin değeri, eskisinden daha yüksek. Zararınız değil aksine kârınız var.
sayın senoleker cevabınız için teşekkürler. Ancak Arsa dememden maksadım tapuda öyle geçtiği içindi. Arsa dediğim yer şehrin içinde müstakil evlerin olduğu bir mahallededir. 18 uygulamasıyla arsam 370 metrekareden 268 metrekareye düştü, %28 oranında kırpma yapıldı.
Bu uygulama sonucu arsamın değerinde yükselme olmadı. Aksine önceden kat karşılığı verdiğimde 3 daire alabilecekken şimdi 2 daireyi zor alabilirim.
Eski tapunun imar tapusu mu kadastro tapusu mu olduğu nasıl anlaşılır tam emin değilim. Turan Harita adlı bir üye vardı, umarım konuya müdahil olur ve doyurucu cevaplar verir.
Eski tapunuz duruyor mu? Ya da hatırlıyor musunuz? Orada "hissesi" kısmında ne yazıyordu?
Ayrıca kesinti miktarı çok az. Yani sizden para istemiş olmalılar. Böyle bir şey var mı? Normalde kesinti "en çok" %35'tir ancak belediyeler bunu "en az" diye anlıyor.
Değeri konusunda acele etmeyin, çeşitli etkenler değeri değiştirebilir.
Belediye tarafından bu uygulama 3 hafta önce yapıldı. Henüz yeni tapuları düzenlemediler. Benim acelem 60 günlük dava açma süresi varsa (ki var mı bilmiyorum) bunu geçirmemek istiyorum.
Şuan elimizde olan eski tapuda sahibi olarak ben gözüküyorum, hissedar yok. 370 metrekarelik arsa tapusu.
Bir harita mühendisine danışmanızı öneririm. Zaten "arsa" olan bir yerde ne gibi bir işlem yapıldığını anlayamadım.
Dışarı da bulunmam nedeniyle yeni cevap verebileceğim bundan dolayı özür dilerim.
3194 sayılı kanunun 18. maddesi uygulaması resen bir uygulamadır. Kesilen dop miktarının parasını talep edemezsiniz. Fakat daha önce gayrimenkulünüz imarlı arsa vasfında ise;
Tekrar kesinti yapılması Dop un zayisi sayılacağından 18. madde uygulamasına itiraz edip akabinde yürütmeyi durdurma talepli idare mahkemesine dava açmanız gerekir. İtiraz uygulama askı ilanında iken belediyesine yapılmalıdır.