-
Daire Değer Farkı
Merhaba,
Bir firmanın yaptırdığı konut projesi ile ilgileniyorum ve başvuru koşullarını inceliyordum. Şöyle bir ibare gördüm ve bu konuda görüşlerinize başvurmak istiyorum.
İbare şöyle:
1-) Konut fiyatlarına konut satış bedelinin KDV % 1 (yüzdebir) oranındaki KDV ile Daire Değer Farkı dâhil değildir. ( KDV bedeli = Daire Değer Farkı + Daire Satış Bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. )
2-) Daire Değer Farkı; Daire satış bedelinin % 10’unu geçmeyecek olup daire sahibi tarafından ödenecektir.
Daire değer farkı denilen bedel firma tarafından alınan keyfi bir para olduğunu düşünüyorum, bu bedeli daha sonra geri alma imkanım olur mu?
Ayrıca başvuru formunda yer alan taahüt ve kabul beyanı kısmı ve sözleşmedeki taahütler için evrakların altına "tüm haklarım saklı olmak kaydıyla" ibaresi koymak gerekir mi?
-
Cevap: Daire Değer Farkı
Daire değer farkı denilen bedel, eski deyimle '' şerefiye '' denilen şeydir.
Örneğin,
aynı katta bulunan 3+1 , 120mt2 olan 2 dairenin, birinin ön cephesinin önü açık, manzaralı, diğerinin manzarası olmaması durumunda veya birinin kuzey diğerinin güney cepheli olması durumunda, güneş ışığı alma durumlarının farklılığında, 2 dairenin satış değerinin aynı olması beklenemez , daha iyi şartlarda olanın bedelinin yüksek olması kaçınılmazdır.
Bu nedenle değer farkı yasal olarak ta %10 ile sınırlandırılmıştır.Keyfi değildir,
daha sonra o farkı alabilmeniz mümkün değildir.