Kontratta Kira Artış Miktarı Yazmıyorsa?
Merhaba. Evimizi kiraya verdik, yarım saat önce yaptığım kira sözleşmesinde kiranın artış miktarından hiç bahsedilmiyor fakat şöyle bir madde var.
Alıntı:
1. Taraflar, bu sözleşmeyi akdin sonunda feshetmek istedikleri takdirde, 30 (otuz) gün önce yazılı olarak karşı tarafa ihbarda bulunacaklardır. Bu ihbar yapılmadığı takdirde sözleşme KİRA MİKTARI HARİÇ aynı şartlarla bir yıl daha uzamış sayılacaktır.
Bu bir sorun yaratır mı? Yani sözleşme süresi dolduğunda ayın kiradan devam etmeye kalkabilir mi? Ben yıllık %8 artış yapmak istiyorum ama bunu maddelere eklemek aklıma gelmedi. :)
Yeniden mi sözleşme yapıp imza altına alsak acaba?
Sözleşmeyi okuldan hukuk öğrencisi bir arkadaşıma yaptırdım. Bunu imzalat kafan rahat olsun filan demişti ama artış oranından bahsedilmemesi dikkatimi çekti. :)
Yaptığımız sözleşme şu: https://yadi.sk/i/ojHNK1X5WkLdK
Cevap: Kontratta Kira Artış Miktarı Yazmıyorsa?
Aslında matbu kira sözleşmelerinde kira artışının şekli yazar. Zaten kira artışı yapacağınız zaman Tüik'in yayınladığı o ayki Üfe oranından fazla yapamıyorsunuz.
Kontrattaki özel şartlara bunu ekleyebilirsiniz. Kiracı kabül etmez ise 30 gün öncesinden elinde olacak şekilde noterden ihtarname çekerek sözleşmeyi yenilemeyeceğinizi belirtir yeni sözleşme yaparsınız.
Mesela Temmuz 2014 kira artış oranı %9,75 olarak açıklanmış. Bu seneye daha yüksekte olabilir, daha düşükte.