Yurtdışında Apostil, Vekaletname ve Türkiye'de Boşanma Davası
Merhabalar;
Kısa bir sorum olacak:
Kanada vatandaşı Davacı'nın Türkiye'de açılacak anlaşmalı boşanma davası için Türk avukata vekalet vermesi gerekiyor, fakat büyükelçilik ülke'nin diğer ucunda (uçakla 5.5 saat).
Bu durumda yabancı uyruklu Davacı'nın vekaletname'yi büyükelçilik yerine Kanada yerel kurumlarında apostil yaptırması ve Türkiye'ye göndermesi vasıtasıyla bu vekaletname Türk kanunları çerçevesinde geçerli sayılır mı? Bu vekaletname ile Türkiye'de boşanma davası açılabilir ve yürütülebilir mi?
(Elbette gerekli ibarelerin bulunması kaydıyla).
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
Saygılar.
Cevap: Yurtdışında Apostil, Vekaletname ve Türkiye'de Boşanma Davası
Merhaba,
Ben Türkiye'de Mersin'de 5 yıl yeminli tercümanlık yaptım, Kanada'dan gelen boşanma kararlarında kesinleşme şerhi ve apostilin yerini alacak tasdiklerin olmaması nedeni ile davaların açılamadığına çok şahit oldum. Bu nedenle Toronto'ya taşındıktan sonra bu konuda hizmet vermeye başladım. Kanada içerisinde konsolosluklarımıza uzak olan vatandaşlarımız ve gerekli onayları yaptırmadan evrakları Türkiye'ye götürmüş olanlar için bu evrakların onaylarını yaptırıp kendilerine mahkemeye sunulmaya hazır vaziyette gönderiyorum. Bilgilerime www.serviskanada.com adresinden ulaşabilirsiniz veya buradan e-mail ile bana ulaşabilirsiniz.
Alper
- - - Updated - - -
Kanada Lahey Anlaşmasına taraf olmadığı için alacağınız tasdik "Apostil" tasdiki değildir. "Apostil" görmeye alışmış T.C. Mahkemelerinin sorunsuz kabul etmesi için Noter + Eyalet + Konsolosluk tasdiki mecburidir.