bağımsız bölümün harap olma durumunda,kat irtifakının sona ermesi
herkese merhaba,Benim 200 metre kare arsa üzerinde 90 metre karelik arka tarafda kalmış binam var,ön caddeye bakan kısımda ise başka bir bina var,aynı parselde bulunduğumuz için ve arsanın 90metre karesi bana ait olduğu için,yönetim planı sözleşmesi imzalayarak kat irtifakı kuruldu.bu binalar yaklaşık 40 yıllık depreme dayanıksız binalar,Yönetim planının 41 inci maddesinde bağımsız bölümlerden biri harap olursa kat irtifakı,kat mülkiyeti yasasındaki hükümlere göre sona erer diyor.Benim sorunumda 1,5 yıl süren mahkeme,yalnış bilirkişi raporuna göre (bilirkişinin yalnış rapor verdiği belgeler ile ispatlı) kendi binamın harap olmadığını,bütün suçun bende olduğunu,yani kat irtifakı kurulurken olanları peşinen kabul ettiğimi belirtti,mahkeme davayı red etti.Ama bilirkişi raporunda evimin yol ağzı 75 cmye sonradan düştüğünü,eşyaların kesin olarak geçilmeyeceğini evin bu şekilde kullanılmayacağınıda belirtiyor,fakat burda benim hatam olduğunu söylüyor.Burda hata varsa belediye neden bana inşaat ruhsatı veriyor,neden kat irtifakına müsade ediyor bu ayrı mevzu.Benim öğrenmek istediğim kat mülkiyeti yasasına göre benim binam hukuken ve fiilen kullanılmaz durumdadır.Harabe olmuştur,KAT mülkiyeti yasasına göre arsa payını diğer malikler satın almak zorundadır,fakat diğer malikler almak istemiyor.Burda tek parsel olduğumuz için ve bana ait olan bina harap olduğundan bu parselde kat irtifakının sona ermesi gerekmezmi? kendi binama depreme dayanıksız raporu alsam bile yıkılması gerekir diye,belediye emri olsa bu parselde yine kat irtifakının yine bozulması gerekirmi?
Cevap: bağımsız bölümün harap olma durumunda,kat irtifakının sona ermesi
yani özetliyecek olursak,aynı parselde bulunan bağımsız bölümlerden bir kısmı harap olursa (depreme dayanıksız,riskli,vb)kat irtifakı kurulan parselde kat mülkiyeti sona erermi,izaliye şuyuya gitmek için yol açılırmı?