Sgk borcu yoktur yazisinin geÇerlİlİĞİ
Merhaba
Biz 2004 yılında biten özel inşaatımızın iskanı için SSK dan borcu yoktur yazısı aldık. Hatta alırken de yatırılan bir kaç tahakkuk da prim eksikleri olduğunu iddia edip ceza çıkartmışlardı. Sonradan üsteleyince şefleri bu belirtilen durumun şu tarihten sonraki tahakkuklar için geçeli olduğunu ceza kesilemeyeceğini ve bizi bağlayan bir şey olmadığını belirtip SSK 2004 yılında borcu yoktur yazısını tarafımıza verdi ve iskanı aldık..
Yıl 2014 ..
Bize 1998-1999 yılından kalma borçların toplamı 287 TL den faiz ile 6000-7000 TL yi bulmuş..
1- Böyle bişey olabilir mi.. Onca senedir hiç tebligat yapmadan sonra böyle bir rakam çıkarılması bize hangi hukuka uyuyor ??
2- Bunun ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz. ?
3- SGK dan ben 2004 yılında borcu yoktur yazısı almışım.. Bunun bir geçerliliği yokmu ?
Cevap: Sgk borcu yoktur yazisinin geÇerlİlİĞİ
Alıntı:
durmadoy rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
Biz 2004 yılında biten özel inşaatımızın iskanı için SSK dan borcu yoktur yazısı aldık. Hatta alırken de yatırılan bir kaç tahakkuk da prim eksikleri olduğunu iddia edip ceza çıkartmışlardı. Sonradan üsteleyince şefleri bu belirtilen durumun şu tarihten sonraki tahakkuklar için geçeli olduğunu ceza kesilemeyeceğini ve bizi bağlayan bir şey olmadığını belirtip SSK 2004 yılında borcu yoktur yazısını tarafımıza verdi ve iskanı aldık..
Yıl 2014 ..
Bize 1998-1999 yılından kalma borçların toplamı 287 TL den faiz ile 6000-7000 TL yi bulmuş..
1- Böyle bişey olabilir mi.. Onca senedir hiç tebligat yapmadan sonra böyle bir rakam çıkarılması bize hangi hukuka uyuyor ??
2- Bunun ile ilgili nasıl bir yol izlemeliyiz. ?
3- SGK dan ben 2004 yılında borcu yoktur yazısı almışım.. Bunun bir geçerliliği yokmu ?
Elbetteki geçerliliği var. Sgk'nın takip bölümüne gidin ve ibranamenizin bir fotokopisini verin. Sgk borçları 10 yıllık zamanaşımına tabi olduğundan tüm borç ve faizleri zamanaşımına uğramıştır.
Yanıtınız için teşekkür ederim...
İbraname derken o gün SGK dan aldığım borcu yoktur yazısının bi nushası yok elimde. Sonuçda evrak kayıt numarası ile aldım dosyamda olması lazım.. Ve şunu da belirtmek isterim. Biz muhasebeciye yatırtıyordum parayı verip . o da parayı kullanmış sonra öğrendiğimizde yapılandırdık tüm borçlarımızı
taksitler bitince borcu yoktur yazısı almak için gittik yine sıkıntı çıkardılar sonra şef olayı düzeltti anlattığım gibi ve evrağı aldık. sonuç olarak onca işlemde hiç boyle bir borç çıkmamış borcu yoktur yazsısını almışız nasıl böyle bir borç çıkar mantığım el vermiyor.
Ve şu da var siz ibraname ile gidin diyorsunuz ama çok iyi hatırlıyorum altında yazının ilerde oluşacak sorunlarda delil teşkil etmez diye bir yazı vardı..
Alıntı:
durmadoy rumuzlu üyeden alıntı
Yanıtınız için teşekkür ederim...
İbraname derken o gün SGK dan aldığım borcu yoktur yazısının bi nushası yok elimde. Sonuçda evrak kayıt numarası ile aldım dosyamda olması lazım.. Ve şunu da belirtmek isterim. Biz muhasebeciye yatırtıyordum parayı verip . o da parayı kullanmış sonra öğrendiğimizde yapılandırdık tüm borçlarımızı
taksitler bitince borcu yoktur yazısı almak için gittik yine sıkıntı çıkardılar sonra şef olayı düzeltti anlattığım gibi ve evrağı aldık. sonuç olarak onca işlemde hiç boyle bir borç çıkmamış borcu yoktur yazsısını almışız nasıl böyle bir borç çıkar mantığım el vermiyor.
Ve şu da var siz ibraname ile gidin diyorsunuz ama çok iyi hatırlıyorum altında yazının ilerde oluşacak sorunlarda delil teşkil etmez diye bir yazı vardı..
O şekilde ki kayıtların bir önemi yoktur, ibra varsa borç yoktur. Dosyanıza bakın ibra olup olmadığını öğrenin. İbranameniz olmasa dahi borcunuzun zamanaşımına uğradığını tekrar belirtmek isterim.
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
O şekilde ki kayıtların bir önemi yoktur, ibra varsa borç yoktur. Dosyanıza bakın ibra olup olmadığını öğrenin. İbranameniz olmasa dahi borcunuzun zamanaşımına uğradığını tekrar belirtmek isterim.
1998-1999 yılında ki primlerde eksik ödeme ile ilgili borç nasıl bu zaman kadar ibraz edilmez. Ve 10 sene değilmi bunun takip süresi sizin dediğiniz gibi zaman aşımına uğraması gerekmiyormu o vakit nasıl böyle bir borç çıkarabilirler. Birde o kadar önemsiz kayıtsız ise nasıl öyle bir yazı verebiliyorlar . Çok komik harbiden
Sizin kasteddiğiniz kanunda bu sanırsam zaman aşımı ile ilgili..
1-SSK PRİMLERİNDE
ZAMANAŞIMI
SSK primlerinde zaman aşımı süresi dönem dönem değişiklik göstermiştir. Bu dönemler dört tanedir.
a- 08.12.1993 tarihinden önceki dönem;
Bu dönemde SSK prim alacaklarının takibi Borçlar Kanununa göre yapılır. Borçlar Kanununun 125. Maddesine göre 10 yıllık zamanaşımı
süresi vardır. Zamanaşımının başlangıç tarihi borcun muaccel olduğu tarihtir.
ÖRNEK: 1991 yılının Haziran ayına ait sigorta primi Temmuz ayı sonuna kadar ödenebilmektedir. Bu aya ait 10 yıllık zaman aşımının
başlangıç tarihi 01.08.1991 tarihi olup borcun zamanaşımına uğradığı tarih 01.08.2001’dir.
b- 08.12.1993-06.07.2004
dönemi
08.12.1993 tarihinde yürürlüğe giren 3917 sayılı yasa prim alacaklarının 6183 sayılı Amme alacaklarının Takibi Usulü Kanununa göre
takibinin yapılması esası getirilmiş, 6183 Sayılı Yasanın 102. maddesinde zamanaşımı süresi 5 yıl olarak düzenlenmiştir. Ancak bu
maddede zaman aşım sürecinin başlangıcı borcun muaccel olduğu tarih olmayıp, borcun tahakkuk ettiği tarihi takip eden yılbaşından
itibaren başlamaktadır.
ÖRNEK: 1995 Haziran ayına ait SSK prim borcu Temmuz 1995 ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Bu aya ait prim borcunun
zamanaşımının başlangıç tarihi 01.01.1996 olup zamanaşımının dolduğu tarih 01.01.2001’dir.
c- 06.07.2004-30.09.2008 dönemi
06.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5198 sayılı yasa ile yapılan düzenleme ile tekrar 10 yıllık zaman aşımı uygulamasına dönülmüştür. Bu
uygulamada zaman aşımının başlangıç tarihi alacağın muaccel olduğu tarihtir.
ÖRNEK: Mayıs 2005 ayı primi Haziran 2005 ayı sonuna kadar ödenir. Ödenmediği takdirde zamanaşımının başlangıcı 01.07.2005 olup
zamanaşımının dolduğu tarih 01.07.2015’tir.
d- 01.10.2008 tarihinden sonraki dönem
01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 Sayılı Yasa, 93. maddesinde “Kurumun prim ve diğer alacaklarının ödenme süresinin dolduğu
tarihi takip eden takvim yılı başından başlayarak 10 yıllık zamanaşımına tabidir.” Şeklindeki düzenlemesiyle zamanaşımının başlangıcının
prim alacağının muaccel olduğu tarih olmayıp ödeme tarihini takip eden yılbaşından itibaren başlayacağı esasını getirmiş, ancak bu esasın
istisnalarını belirtmiştir.
Kurumun prim ve diğer alacakları mahkeme kararı sonucu doğmuşsa mahkeme kararının kesinleşme tarihinden, Kurumun denetim ve
kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitler neticesi doğmuşsa; rapor tarihinden, Kamu idarelerinin denetim elemanlarınca kendi
mevzuatı gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve inceleme sonuçlarının Kuruma intikal ettiği tarihten veya bankalar, döner
sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulmuş kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden doğmuş ise bilgi ve belgenin
Kuruma intikal ettiği tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımı uygulanır.
2- İdari Para Cezalarında Tahakkuk Zamanaşımı
İdari para cezalarında önemli olan tahakkuk zamanaşımıdır. Mülga 506 sayılı kanunun 140. Maddesinde fiilin işlendiği tarihten itibaren
zaman aşımı süresinin 5 yıl olduğu belirtilmiştir. 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın 102. Maddesinde de idari para
cezalarında zamanaşımı süresi 10 yıla çıkarılmıştır. Bu durumda idari para cezasını gerektiren bir fiilin zamanaşımına girip girmediğinin
tespiti için, fiilin işlendiği tarihe göre cezanın tebliği arasında 01.10.2008 tarihine göre 5 yılın dolup dolmadığına bakılır.
01.10.2008 tarihinde idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarih ile cezanın tebliğ tarihi arasında 5 yıl dolmuşsa cezası zamanaşımına
uğramıştır. Şayet dolmamışsa bu kez ceza tarihi ile cezanın tebliğ tarihi arasında geçen sürenin 10 yılı olup olmadığına bakılarak karar
verilir.
ÖRNEK: 20.09.2003 tarihinde işyerinde çalışmaya başlayan sigortalının işe giriş bildirgesinin 19.09
Paylaşımlarınız ve yardımınz için teşekkür ederim
Elimizdeki daha önce aldığımız borcu yazısı ile gittik.
Görüşmelerimiz sonucu dosya kapandı.
Zaman aşımı süresi dolması olduğundan son kontrol yapılırken anlattığım olaya takılınmış..
Dosya kapandı... :)