Bir ticaret karsiliginda alinan malin kusurlu cikmasi ve iadesi
merhabalar
ben yaklasik 3 yil kadar once ticari bir alisveris karsiliginda bir takim urunler aldim ve karsiliginda vadeli cekler verdim. Fakat mallari depoya aldiktan sonra mallarin soylenilen gibi olmadigi tamaminin arizali oldugu ortaya cikti. alacakliya bunu belirttikse de dikkate almayip bizden icra yoluyla takip seklinde ceklerin karsiligini bir muddet sonra aldi. o zaman aklima gelmedi fakat forumlarda okuduktan sonra ve bir dostumun bana onerisiyle bu odedigim paralari benim alacaklidan menfi tespit ya da istirdat davasi acarak geri alabilecegimi soyledi. simdi ben bu davalari acma surecinden once sunu ogrenmek istiyorum, bu anlattigim ticari iliski sonucunda ben bu davalari acabilirmiyim ? bu ticari iliski de bana fatura da kesilmedi. lutfen bu konuda beni aydinlatabilirmisiniz ? ilgilenen arkadaslara cok tesekkur ediyorum saygilar
Cevap: Bir ticaret karsiliginda alinan malin kusurlu cikmasi ve iadesi
Alıntı:
klimanjaro21 rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar
ben yaklasik 3 yil kadar once ticari bir alisveris karsiliginda bir takim urunler aldim ve karsiliginda vadeli cekler verdim. Fakat mallari depoya aldiktan sonra mallarin soylenilen gibi olmadigi tamaminin arizali oldugu ortaya cikti. alacakliya bunu belirttikse de dikkate almayip bizden icra yoluyla takip seklinde ceklerin karsiligini bir muddet sonra aldi. o zaman aklima gelmedi fakat forumlarda okuduktan sonra ve bir dostumun bana onerisiyle bu odedigim paralari benim alacaklidan menfi tespit ya da istirdat davasi acarak geri alabilecegimi soyledi. simdi ben bu davalari acma surecinden once sunu ogrenmek istiyorum, bu anlattigim ticari iliski sonucunda ben bu davalari acabilirmiyim ? bu ticari iliski de bana fatura da kesilmedi. lutfen bu konuda beni aydinlatabilirmisiniz ? ilgilenen arkadaslara cok tesekkur ediyorum saygilar
Istirdat davası için süreniz geçmiş, ayıba karşı tekeffül borcundan gidilse bile orada da 2 yıllık süre geçtiğinden yapılabilecek pek birşey olmadığını düşünüyorum.
cekler 2011 yilinda yazildi ama ben gecen sene cek takibi yapilirken noterden fatura kesilmesi yada ayipli mallarin iade alinmasi icin ihtarname yolladim bunun tarihi daha yeni o zaman bir sure yenilemesi dogmus olmaz mi o ihtarnameyi cektigim zamanda da mahkememiz suruyordu
Alıntı:
klimanjaro21 rumuzlu üyeden alıntı
cekler 2011 yilinda yazildi ama ben gecen sene cek takibi yapilirken noterden fatura kesilmesi yada ayipli mallarin iade alinmasi icin ihtarname yolladim bunun tarihi daha yeni o zaman bir sure yenilemesi dogmus olmaz mi o ihtarnameyi cektigim zamanda da mahkememiz suruyordu
Ihtar var ise birşeyler yapılabilir ancak ihtar tek başına zamanaşımını durdurmaz. Bir avukata danışabilirsiniz.
Bu saatten sonra makinelerin verildiğinde mi çalışmadığı yoksa geçen süre zarfında mı çalışamaz hale geldiği ispatlanamayacağı(aradan 3 sene geçmiş), ortada fatura da olmadığı(fatura almak alıcının da sorumluluğu), zaman aşımı da fazla fazla dolduğu göz önünde bulundurulursa bir şey çıkarmak pek mümkün değil gibi.Ancak bu işe ayıracak para ve zamanınız var ise bir avukata danışabilir dava açma yoluna gidebilirsiniz(iş gücü-zaman kaybı, git gel, başvuru harcı şu bu 1000TL masraf 3000TL avukata verip soğuk su içme ihtimalini göze alıyorsanız).Kolay gelsin.
teşekkür ederim aydınlatıcı oldu :)