Baba ve oğul arasında borç
Babam uzun zamandır ailemize maddi ve manevi olarak gerekli desteği sağlamamakta ve yurt dışında yaşamına devam etmektedir. Borçlarını bana ödettirmiş, elime para geçtiğinde baba-oğul ilişkisini kullanarak benden para almıştır. Üniversite(özel) ücretimin bir kısmını annem emeklilik ikramiyesi ile ödedi. Geri kalan kısmını ödeyemedik ve mezun olabilmem için okul, babama senet yapmıştır. Bu senetleri çalışmaya başlayınca banka havalesi ile ben ödedim. Senetleri aldığımda yırtmıştım. Kendisinin büyük miktardaki borçlarını hep bankadan havale/eft yoluyla ödedim. Bu borçlar nedeniyle krediler çekmek zorunda kaldım. Oturduğumuz evi yaklaşık 15.000TL masraf ederek tadilat yaptırdık ve bu masraflarıda kredi kartımdan yaptım. Her ne kadar borcunu ödeyeceğini söylemiş olsa da şimdiye kadar bu yönde bir adım atmamıştır(kendisinin 2 arsadan ve 3 dükkandan kira gelirleri mevcuttur). Elimde sadece borcuna karşılık başkasına verdiği isimsiz 10.03.2010 tarihli 27.000TL tutarında ödeme günü yazılmamış senet bulunmaktadır. Bankalar üzerinden sadece kendisi için yapmış olduğum ödemeler 40.000TL üzerindedir. Ayrıca eve gönderdiğim paralar ile toplam tutar 65.000 TL civarındadır.
Babamın benden aldığı bu paraları yasal yolla geri alabilme imkanım var mıdır? Üzerine olan mal varlıkların hepsi dedemden kendisine miras kalmıştır. Beni bu mirastan mahrum edebilme hakkı var mıdır?
Saygılarımla.
Cevap: Baba ve oğul arasında borç
Yukarıda bahsettiğim senedin tahsilatını yapmak istiyorum. Fakat borçlunun(babamın) el yazısı ile senette sadece ,borçlu ismi, 2 adet borçlu imzası, tarih, borç miktarı rakam ve yazı ile yazmaktadır. Bu senetin tahsilatı işlemlerini başlatmak için ne yapmalıyım? Ne gibi sorunlarla ile karşılaşa bilirim? Senette doldurmam gereken yerler var mı?
Saygılarımla.
Alıntı:
ecoll rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda bahsettiğim senedin tahsilatını yapmak istiyorum. Fakat borçlunun(babamın) el yazısı ile senette sadece ,borçlu ismi, 2 adet borçlu imzası, tarih, borç miktarı rakam ve yazı ile yazmaktadır. Bu senetin tahsilatı işlemlerini başlatmak için ne yapmalıyım? Ne gibi sorunlarla ile karşılaşa bilirim? Senette doldurmam gereken yerler var mı?
Saygılarımla.
Senede hiç dokunma. Hiç bir şey yapma. Doğrudan götür avukata ver.
Avukatla görüştüm. Babamın kendisine, babamın adına başkasına ödediğim paralar ve eve yaptığım masrafların ispatının zor olduğunundan, alamıyacağımı söyledi. Senet için ise, boşlukları babama doldurtmamı yada benim doldurabileceğimi söyledi. Tabi ben doldurursam itirazda edebileceğini belirtti. Senetin yukarıda bahsettiğim şekli ile adli takip yapılabileceğini söyledi.
Senet haricinde benden çıkan paraları; kredi kartı, banka havalesi ve şahitlerle ispatlaya bilirim. Paramı geri alabilmemin bir yolu var mı?
Bende avukata katılıyorum.Baba oğul arasındaki para trafiğini bir alacak verecek trafiği gibi gösterip kendi rızanızla yolladığınız paraları zorla alamazsınız.Baba itiraz ederse(babası olduğum için yolladı, benimde ona elden para verdiğim olurdu, biz baba-oğuluz vs. derse makul bir açıklama olur) bu pek mümkün değil.Sadece senet için harekete geçilebilir.Ancak babanın sahip olduğu mallar bir gün miras konusu olursa baba size sadece saklı payınız kadar mal bırakabilir(buda mirastan size geçecek miktarın yarısı demektir).Hiç bırakmaz ise saklı payınız için dava açarsınız.Bilginize..