merhaba,
annem 1965 doğumlu 2007 sgk girişli 1300 prim günü var. annemi emekli etmek istiyorum toplu olarak kaç para yatırmam gerekiyor? primlerini doldurması gerekiyor mu? ne yapabiliriz. kısaca bilgilendirir misiniz? şimdiden teşekkür ederim.
Printable View
merhaba,
annem 1965 doğumlu 2007 sgk girişli 1300 prim günü var. annemi emekli etmek istiyorum toplu olarak kaç para yatırmam gerekiyor? primlerini doldurması gerekiyor mu? ne yapabiliriz. kısaca bilgilendirir misiniz? şimdiden teşekkür ederim.
Tam tarihleri vermemişsiniz ama kabaca 58 yaşından önce emekli olamaz zaten. 2030 yılında emekli olabilmek için 7000'e, 2032'de emekli olabilmek için 4500'e tamamlamalı prim sayısını.
toplu para yatırarak gün satın alma gibi bir uygulama sosyal güvenlik sistemimizde mevcut değil. geçmişe dönük olarak belli koşulların varlığı halinde borçlanma yapmak mümkün. kadınlar için ilk akla gelen doğum borçlanması ve yurtdışında geçirilen sürelerin borçlanılması. yalnız doğum borçlanması yapabilmek için ilk çocuğunu dünyaya getirmeden önce sigorta girişi mevcut olmalı. ancak bu anneniz için mümkün değil gibi (2007 sonrası dünyaya getirdiği bir çocuk yoksa) bu durumda isteğe bağlı sigorta yatırarak ya da 4a lı çalışarak prim gün sayısını tamamlaması gerekiyor..
borçlanma ancak doğum ve askerlik gibi durumlarda mevcut keyfi toplu para yatıramaz.
Ben de bu konuda annemle ilgili hususu sormak istiyorum.
Kendisi 1952 doğumlu.
1978’de 30, 1979 yılında 270 gün olmak üzere 300 gün 4-a kapsamında SSK prim ödemesi mevcut (işe giriş tarihi: 01.12.1978)
2 çocuğu var, 1977 ve 1978 doğumlu.
5 yıl 2 ay çalıştıktan sonra, 2x2=4 yıl doğum borçlanması, 9 ay da 1979'daki süre olmak üzere toplam 10 yıla tamamlayıp emekli yapmak istiyoruz. Bu yüzden 4 ay önce bir yerde çalışmaya ve tekrar sigortası yatmaya başladı (SSK).
Annemin durumu için, sigortalı çalışıp, prim süresini 3600 güne tamamlaması mı (bunun için yukarıda değindiğim gibi 5 yıl 2 ay daha geçmesi gerekiyor, yaşı 67'ye gelecek!) yoksa isteğe bağlı emekliliğe müracat etmesi mi daha mantıklı bir seçenektir?
İsteğe bağlı emekli olursa Bağkur kapsamında mı emekli olmuş olacak? İsteğe bağlı emekliliğe başvurursa prim gün sayısını yine 3600’a tamamlaması mı gerekmekte midir?
3600 güne tamamlayıp SSK’dan emekli olmakla isteğe bağlı emekli olmak arasında, emekli olduğunda alacağı tahmini maaş başta olmak üzere ne gibi avantaj / dezavantajlar vardır?
Teşekkür ediyorum.