Ödenmeyen maaş ve asgari ücret
Yaklaşık 11 ay önce bir işletmeye yeterlilik belgemi kiraladım.Okul giderlerime yardımcı oluyordu.Asgari ücretin altında bir ücrette anlaştık banka hesabıma yatırılıyordu fakat 2 aydır ödeme yapmıyorlar ve her aradığımda dalga geçer bir üslup ile yok patron tatilde , muhasebeden sorumlu arkadaş evlendi ,şu arkadaş hasta gibi yanıtlar veriyorlar.En son hem suçlu hem güçlü işveren tarafından telefonda azarlandım.Çok sinirlendim ama yine de bir şey demedim.Hukuken nasıl bir hakkım olabilir, nasıl alabilirim hakkımı, avukata versem masrafları şirketten mi alır yoksa benden mi
? Bir ay bekleyip kıdem tazminatını da mı almalıyım bilemedim.
Cevap: Ödenmeyen maaş ve asgari ücret
Yeterlilik belgesi kiralanabilir ve elinde bulundurana hak kazandıran bir şey midir yoksa sizin bir işi yapmaya ehil olduğunuzu gösteren bir belge midir?
Asgari ucret altinda maas ve odenmemesi
11 aydir bir sirkette yeterlilik belgem ile calisiyorum.Sigortam odeniyor.Sirket ankarada ben istanbuldayim yoneticilik belgemi kiraladim diyebiliriz.Fakat son 2 aydir sirket keyfi sebeplerle maasimi odemiyor.Her aradigimda degisik sebepler sunuyorlar.Son aradigimda hakaretvari konustu isveren benimle.Maasimi odemedikleri icin hukuki yollara basvursam fiziken calismadigim icin benim adima sorun olur mu? Asgari ucretin altinda maas verdikleri icin sirkete sorun olur mu bu durum.Tesekkurler..
Cevap: asgari ucret altinda maas ve odenmemesi
Ben aynı soruyu daha önce gördüm gibi hatırlıyorum.
orta duzey yonetici belgesi ,lojistik sektorundeki sirketlerin bu belgeye sahip bir kisiyi istihdam etmesi gerektiginden ,bahsi gecen sirkette kagit uzerinde calisiyorum ve sigortam odeniyor yani dediginiz gibi ehil oldugumu gosteren bir sertifika
yanlış yere açmışım konuyu sanırım moderator aynı başlıkta toplamış
Cevap: Asgari ucret altinda maas ve odenmemesi
Alıntı:
crackcrash rumuzlu üyeden alıntı
11 aydir bir sirkette yeterlilik belgem ile calisiyorum.Sigortam odeniyor.Sirket ankarada ben istanbuldayim yoneticilik belgemi kiraladim diyebiliriz.Fakat son 2 aydir sirket keyfi sebeplerle maasimi odemiyor.Her aradigimda degisik sebepler sunuyorlar.Son aradigimda hakaretvari konustu isveren benimle.Maasimi odemedikleri icin hukuki yollara basvursam fiziken calismadigim icin benim adima sorun olur mu? Asgari ucretin altinda maas verdikleri icin sirkete sorun olur mu bu durum.Tesekkurler..
Yasal olarak yapmamanız gereken bir kaç işi birden yapıp, yasal hakkımı nasıl alabilirim diye soruyorsunuz:)
Yeterlilik belgenizi kiralamak gibi bir hakkınız yok, ya o belgeyle çalışırsınız, yada o belgeyi evinizde tutarsınız. Bu eylem yasal olmadığına göre daha baştan , ücret ödenmesi gibi bir zorunluluk ta olmayacaktır haliyle.
Diğer yandan o işyerinde çalışmadığınız halde adınıza çalışıyormuş gibi prim ödenmiş.
SGK na şikayette bulunabilirsiniz, Bölge Çalışma Müdürülüğüne şikayette bulunabilirsiniz.
Şikayetiniz sonrası adınıza ödenen o prim ödenmiş günler iptal edilecektir.
Belgeyi kiralama ile ilgili de , karşılığında anlaştığınız ücretin ödenmemesi nedenyile dava açsanız ,
olay daha da karışacak, belki belgeniz iptal edilecek, karşılıklı olarak yüksek para cezaları ile karşılaşacaksınız
En basiti, kullandırtma belgeni daha.
Verilmeyen ücreti de siz onlarla alay ederek "size bağışlıyorum" deyiniz çek git.