İş Hukukunda Manevi Tazminat
Herkese merhaba,
Bir yıl önce, İş kanununun 25/2.maddesine dayanılarak tazminatsız olarak işten çıkartıldım ve açtığım işe iade davasını kazandım. Karar, Yargıtay aşamasında kesinleştikten sonra işe iade tazminatımı ve sonrasında da kıdem tazminatımı alacağım.
İş akdi fesih bildiriminde firmanın bana isnat ettiği suçlamalar arasında "işverene karşı yalan beyanda bulunmak", "kendisine hatırlatıldığı halde ısrarla görevlerini yerine getirmemek" gibi tamamen gerçekdışı olan ve kişilik haklarımı ve mesleki itibarımı zedeleyen ithamlar var. Bunların asılsızlığını, tanık ve belgelerimle kanıtladım.
İşe iade tazminatını ve kıdem tazminatımı aldıktan sonra "manevi tazminat davası" açmayı düşünüyorum. Çünkü;
-Kıdem tazminatımı alamadığım için maddi anlamda büyük mağduriyet yaşadım. 25/2.maddeden dolayı işten çıkartıldığım için işsizlik ödeneğine de başvuramadım.
-Daha sonra başvurduğum ve görüştüğüm diğer işverenler, işten ayrılma sebebi ve mahkeme süreci nedeniyle bana karşı önyargılı yaklaştı ve başvurularım olumsuz sonuçlandı.
-Bana isnat edilen ve tamamen asılsız olduğunu kanıtladığım suçlamalar nedeni ile kişilik haklarım ve mesleki itibarım zedelendi.
Açacağım manevi tazminat davası konusundaki görüşleriniz benim için önem taşıyor. Acaba, iş mahkemesi, işe iade tazminatına, maruz kalınan maddi-manevi zararlara istinaden mi hükmediyor yoksa manevi tazminat boyutu ayrı bir konu mudur? İşverenin, hakkımda açıkça yalan söylediğini, iftira attığını, olmayan şeyleri olmuş gibi göstererek işime son verdiğini kanıtlarsam sonuç değişir mi?
İlginiz için şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: İş Hukukunda Manevi Tazminat
Bu sebeple işvereninize açacağınız manevi tazminat davasını kazanabileceğinizi hiç sanmıyorum.
Yorumunuz için teşekkürler. Acaba hangi gerekçe ile böyle düşündünüz? Lütfen yanlış anlamayın, boşa kürek çekmek istemediğim için soruyorum.
Alıntı:
canbostan73 rumuzlu üyeden alıntı
İşverenin, hakkımda açıkça yalan söylediğini, iftira attığını, olmayan şeyleri olmuş gibi göstererek işime son verdiğini kanıtlarsam sonuç değişir mi?
Bu yazılanların pratikte %100 kanıtlanması zor ancak bir şekilde kanıtlanabilirse iftiradan suç duyurusunda bulunma ve sonrasında ceza alınırsa tazminat davası açma gibi bir yol düşünülebilir.Ancak bir şey çıkartmak maalesef çok zor.İşten ayrılanların yarıdan çoğunluğu eski iş eriyle itilaflı bir şekilde ayrılıyor.Bu şekilde manevi tazminat alana pek rastgelmedik şimdiye kadar.Ancak iftira suçu kanıtlanırsa ufak bir miktar (2binTL gibi) tazminat söz konusu olabilir.
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Bu yazılanların pratikte %100 kanıtlanması zor ancak bir şekilde kanıtlanabilirse iftiradan suç duyurusunda bulunma ve sonrasında ceza alınırsa tazminat davası açma gibi bir yol düşünülebilir.Ancak bir şey çıkartmak maalesef çok zor.İşten ayrılanların yarıdan çoğunluğu eski iş eriyle itilaflı bir şekilde ayrılıyor.Bu şekilde manevi tazminat alana pek rastgelmedik şimdiye kadar.Ancak iftira suçu kanıtlanırsa ufak bir miktar (2binTL gibi) tazminat söz konusu olabilir.
Merhaba;
Bu konuyu bende merak ediyorum.İşveren ahlak ve iyi niyet kurallarına bağdaşmayan hareketler sebebiyle iş akdinize son veriyor.Bunun gerçekte böyle olmadığını mahkemede kanıtlıyorsunuz.Mahkemeler minimum 1-2 yıl sürüyor ve bu sürede iş ararken her yerde bunun acısını çekiyorsunuz.Herkes doğal olarak ön yargılı yaklaşıp çoğu zaman hiç riske girmeden adayı direk eliyor.Neden bununla ilgili bir tazminat bulunmasın yanlış,yalan beyanda bulunmaktan?
Benim de devam eden bir iş davam var.İşveren tazminatımı istediğim için,hiç alakam dahi olmayan projelerden beni suçluyor ve karşı dava açacakmış.Ben projelerle ilgim olmadığını kanıtlarsam,bu da manevi tazminat için sebep olamaz mı?sonuçta olmayan birşeyi var gibi gösteriyor,iftira atıyor.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba;
Bu konuyu bende merak ediyorum.İşveren ahlak ve iyi niyet kurallarına bağdaşmayan hareketler sebebiyle iş akdinize son veriyor.Bunun gerçekte böyle olmadığını mahkemede kanıtlıyorsunuz.Mahkemeler minimum 1-2 yıl sürüyor ve bu sürede iş ararken her yerde bunun acısını çekiyorsunuz.Herkes doğal olarak ön yargılı yaklaşıp çoğu zaman hiç riske girmeden adayı direk eliyor.Neden bununla ilgili bir tazminat bulunmasın yanlış,yalan beyanda bulunmaktan?
Benim de devam eden bir iş davam var.İşveren tazminatımı istediğim için,hiç alakam dahi olmayan projelerden beni suçluyor ve karşı dava açacakmış.Ben projelerle ilgim olmadığını kanıtlarsam,bu da manevi tazminat için sebep olamaz mı?sonuçta olmayan birşeyi var gibi gösteriyor,iftira atıyor.
Türk hukukunda manevi tazminatın kapsamı dardır.
Maddi kayıplarınızı maddi tazminat olarak isteyebilirsiniz.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevabınız için teşekkürler.Olur da davayı kazanırsam zaten işsizlik maaşımı alacağım için maddi anlamda az da olsa kurtarmış olur.Yalnız bu sebeple çok iyi firmalarla görüşmeler olumsuz sonuçlanabilir bunu herhangi bir maddiyata vurmak malesef imkansız.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle cevabınız için teşekkürler.Olur da davayı kazanırsam zaten işsizlik maaşımı alacağım için maddi anlamda az da olsa kurtarmış olur.Yalnız bu sebeple çok iyi firmalarla görüşmeler olumsuz sonuçlanabilir bunu herhangi bir maddiyata vurmak malesef imkansız.