İşten psikoloji baskı ile çıkarıldım. İstifa dilekçemi verip çıkmam isteniyor. Ne yapmalıyım?
Yaklaşık 4 aydır mühendis olarak çalıştığım firmada deneme süresi olan 2 ay geçtikten sonra maaş zammı istememe rağmen yapılmadı ve sonra da eleman fazlalığı bahanesiyle ağustosun ortasından itibaren (2 haftadan beri) çıkmamı istediler. Şimdi ay sonuna gelindi ve bende (dayanamayıp) çıkacağımı söyledim. 1 Temmuzda gidip gerekçeli dilekçemi vereceğimi ve verdiğim gün ayrılacağımı belirttim. İşyeri sahibide İBRANAME imzalayıp son maaşını alıp gidersin dedi.
İşe giriş bildirgemde resmi olarak 1420 tl maaş aldığım yazıyor. Agi ile beraber 1500 alıyordum. Her ay maaşın hemen hemen 500 tl lik kısmı imza karşılığı elden veriliyor kalan kısmıda bankadan yatıyordu.
İşten ayrılırken gerekçeli karara yazacağım sebepler ise;
-Odaların belirlediği Mühendis maaşının verilmediği,
-Kendi meslek alanımın dışında başka işler verildiği (şöförlük, sipariş elemanı gibi),
-İşyerinin ortamının havasız olması,
-Fazla mesailerin maaşa yansıtılmadığı,
-Şehir dışına araçla beni gönderdiklerinde yolda geçen zamanın mesai saatine veya maaşa yansıtılmadığı,
Mevcut durumda firmadan alacağım hakların neler olduğu ve nerelere başvurmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. Avukat tutmak gerekiyormu?
2 gün sonra gidip işten çıkış dilekçemi vereceğim ama yazacağım şeyler doğru mu emin değilim, yada neler yazmam gerekiyor, bana "alacağım hiçbir hakkım yoktur" diye bir kağıt imzalatırsa ne yapmam gerekiyor. bu konuda bilirkişi arkadaşların desteğine ihtiyacım var.
Teşekkür ediyorum.
Cevap: İşten psikoloji baskı ile çıkarıldım. İstifa dilekçemi verip çıkmam isteniyor. Ne yapmalıyım?
Elden aldığınız maaş karşılığı nasıl bir makbuza imza attırıyorlar,maaş ödentisi diye mi?
Fazla mesai haricinde diğer konular lehinize olacak şeyler değil bana göre.
Odaların ve SGK nın protokolu hukuken ne kadar bağlayıcı acaba....siz çıkmayın , çıkarsınlar ibranamede imzalamayın,nasıl olsa
maaşı bankaya yatırmak zorunda, ayrıca şartlarınız uygunsa çıkarıldığınız zaman işsizlik maaşıda alırsınız.
Hangi odaya bağlısınız bilmiyorum ama bazı odaların avukatı bu tür konularda danışmanlık veriyor
Cevap: İşten psikoloji baskı ile çıkarıldım. İstifa dilekçemi verip çıkmam isteniyor. Ne yapmalıyım?
500 tl elden aldım diye bir kağıt imzalatıyorlar. kendim çevre mühendisiyim. salı günü ( 1 temmuzda) gidip haklı gerekçeler sunarak istifa dilekçemi vereceğim. Çünkü o ortamda artık gerçekten çalışmak istemiyorum.
Birde bildiğim kadarıyla elden verilen maaşlar yasal değilmiş. hepsi bankadan yatması gerekiyormuş. Bu konuda elden aldığımı gösteren kağıtlar imzaladım ama onlar elden verdiği için ceza yermi?
ve bir konu daha var. beni şehir dışına araçla gönderiyorlardı 3 ay boyunca gittim ama bir keresinde trafik cezası yedim 267 tl. ve onu benim maaşımdan kesti. böyle bir hakkı varmı? yada maaşımdan kesmesi için bana aracı aldığıma ve şu kurallara uymam gerekiyor diye evrak imzalatması gerekiyormuydu. hiçbirini imzalatmadı ama ceza gelince de maaşımdan kesti. benim ne yapmam gerekiyor bu durumda?
Cezası olsa bile resmi maaşınızı zaten yatırıyorlarmış, ceza gelmez yani
Onun için soruyorum, yani imzaladığınız kağıtta 500 TL ne karşılığı verildi,kağıtta ne yazıyor
Aslında gayri resmi ödemenin belgesi falan olmaz,ne diye imzalatıyorlar ki.Borç verdik derlerse ne olacak, böyle bir risk olabilir mi?
hukukçular daha iyi bilir ..
Trafik cezasınıda işyerinin ödemesi lazım, madem işin yapılması için araba gerekiyor, ve arabada size verilmiş,
işverenin bu gibi riskleride göze alması gerekir.
not:aslında maaş zammı isteğinizi daha ileri bir tarihe atsaydınız iyi olurdu.
Alıntı:
meraklıüye rumuzlu üyeden alıntı
Trafik cezasınıda işyerinin ödemesi lazım, madem işin yapılması için araba gerekiyor, ve arabada size verilmiş,
.
İşyeri aracı verip göreve görevlendirirken, hız sınırını aş, kırmızı ışıkta geç, hatalı sollama yap gibi emirler de vermiyor öyle değil mi?
Trafik cezasını maaşınızdan kesmeye elbette hakkı vardır.
Tabi ki kırmızı işık ihlali gibi cezalar kişisel ,ehliyete kesiliyor..
Maaşımdan kestiler denince acaba araba ile ilgili bir ceza olabilir mi diye düşündüm.
normalde bolu ve kastamonu illerinde toplam 7 firma için 7 ayrı günde yasal olarak halletmem gerekirken hepsini bir günde çıkarmamı istiyorlar. bende ankaradan çıkıp bu iki ili akşama kadar bitirmek için hızı arttırıyordum. kendisinin yaptığı bir kere yasal değil. ve üstüne ceza gelince arabayı süren öder diyorlar. neyse zaten şimdi gidip gerekçeli dilekçemi verip ayrılacam.
teşekkür ederim yardımlarınız için.
Hocam bence size bildiğiniz kendi isteğinizle çıkmanız için "Bıktırma Politikası" yani hukuk terimiyle "Mobing" uygulanmaya çalışılıyor. Bence İş Hukuku ile ilgili saygın bir avukattan danışmanlık almalısınız. Konunuz hukuk dışında çok göreceli. Hukuk buna ne der bilmiyorum ama ben "Mobing" diyorum.
İyi günler dilerim.