Üniversite yönetmeliğinin yorumlanması ?
X üniversitesinde son sınıf öğrencisiyim, bir tane dersten devamsızlıktan kaldığım için de mezun olamıyorum ve 1 sene uzayacak yok yere. Dersin vize ve final sınavlarına girdim ne yapsam da yine de dersin hocasını vazgeçiremedim ve beni devamsızlıktan sonuç olarak bıraktı. Derse geç gittiğim haftaların birkaçında ise dersin ilk 10 dakikasında imza alıp sınıfı bıraktığı için imza atamadım. Bunun için herhangi bir şey ispatlayamam ama okul yönetmeliğine bakarken "MADDE 21 – Bir dersin dönem sonu sınavına girebilmek için o derse kayıt olmak, derse devam etmek, yarıyıl/yıl içinde açılacak en az bir ara sınavına (stajlar hariç) katılmak ve dersin uygulaması ve diğer şartlarını yerine getirmek gerekir." sadece derse devam etmiş olan öğrencilerin bu sınava girebileceği ibaresini görüyorum bende devamsızlıktan kalmış olmama rağmen bu sınava girmiş ve imza atmış olarak yönetmelikten yararlanabilir miyim ya da nasıl bir yol izleyebilirim acaba? Yönetmeliğin bu maddesini kullanarak itiraz da bulunabilir miyim?
Görüş ve yorumlarınız için şimdiden teşekkürler paylaşırsanız sevinirim...
Cevap: üniversite yönetmeliğinin yorumlanması ?
Sınava girmek için gerekli yönetmelik maddesini eklemişsiniz. Peki sınıf geçmek için gereken madde ne? Onu da yazar mısınız?
Okulunuz yok yere değil, derslere girmediğiniz için uzayacak görünüşe göre.
Yönetmeliğe göre de sınavlara girmiş olsanız da girmemiş sayılacaksınız çünkü girme sınava şartlarını taşımıyorsunuz.
Dersi geçmek için sağlanması gereken devam zorunluluğu(%80-%70 ne ise) ve geçer notu almak dışında yapılabilecek bir şey gözükmüyor.
MADDE 17 – (1) Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80 oranında devamları zorunludur.
Biz öğrenciler herhangi bir konuda yönetmelik ihlali yaptığımızda hemen gerekli ceza vs. alıyoruz. Bu konuda da yönetmelik ihlalini hocanın yaptığı görülüyor o zaman. Madem finale alıyor beni o zaman bu maddeye göre derse devam etmişim demektir ve notlarımı okuması gerekiyor aksi takdirde bana final sınavımda imza attırmaması gerekiyordu. Benim final sınavına girip, imza atmam ben yönetmeliğe göre şartları yerine getirmişim anlamına gelmiyor mu?
- - - Updated - - -
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Sınava girmek için gerekli yönetmelik maddesini eklemişsiniz. Peki sınıf geçmek için gereken madde ne? Onu da yazar mısınız?
Sınıf geçme ile ilgili herhangi bir yönetmelik maddesi yoktur. Sadece ders geçme ile vardır. Bende eğer devamsızlığımı kaldırabilirsem bir şekilde yeterli notları almış olduğum için bu dersten de geçerek mezun olabileceğim.
Alıntı:
sıradanbirisi rumuzlu üyeden alıntı
. Madem finale alıyor beni o zaman bu maddeye göre derse devam etmişim demektir .
Bi karar verin, devamsızlığınız var mı yok mu???
devamsızlık nedeniyle kaldım yani evet var.
Alıntı:
devamsızlık nedeniyle kaldım yani evet var.
Bu durumda,
Alıntı:
bende devamsızlıktan kalmış olmama rağmen bu sınava girmiş ve imza atmış olarak yönetmelikten yararlanabilir miyim ya da nasıl bir yol izleyebilirim acaba? ..
zaten sınav tarihinde devamsızlıktan kalmış durumda olduğunuzdan,yonetmeliğin bahsettiğiniz o maddesinden de yararlanamıyor olmanız gerekmez mi zaten?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Bu durumda,
zaten sınav tarihinde devamsızlıktan kalmış durumda olduğunuzdan,yonetmeliğin bahsettiğiniz o maddesinden de yararlanamıyor olmanız gerekmez mi zaten?
evet öyle olması gerekirdi fakat dersin hocası burda şöyle bir yönetmelik ihlali yapıyor ilk olarak devamsızlıktan kalan öğrencinin fınal sınavına alınmaması gerekiyordu yani yönetmeliğe göre sadece ders devamlılığı olan öğrenciler alınır ama beni de bu sınava alıp imzamı da attırdıktan sonra devamsızlıktan bırakmıştır. Madem ben yönetmelik gereğince devamsızlıktan kalıyorum dersin hocasına da yönetmeliğe uymadığı için gerekli yaptırım uygulansın istiyorum. Yönetmelik sadece öğrenciler için değil ne de olsa.
Sizi yanlışlıkla sınava almış hoca. Bunun için idam mı edilmeli kazığa mı oturtulmalı bilmem ama hocanın bu hatasından size beleşe devam almak gibi bir şey çıkmaz kanatimce.