Mirası Red Süresi Doldumuş Napabiliriz
Öncelikle halen vicdanlı insanların olduna eminim. Şimdi konuya girmeden kısa bir özet geçeyim. Konu bir bayan arkadaşım ile ilgili kendisinin sabit bir geliri yok sigortası yok avukat tutacak parasıda yok malesef insanlık namına yardım ederseniz bol bol dua eder buna emınım.
Bir bayan arkadaşım var (1978 doğumlu) annesi alman babası Türk babasının 3 evliliği var bu evliliklerden 4 çocuğu var 2'si yurt dışında bulamıyor arkadaşım bunları. Diğer erkek kardeşi ise hapisten daha yeni çıktı suçu nedir bilgim yok. Rahmetli ölmeden aktif pazarlamadan alışverişte bulunmuş ölmeden borcu kabullenmiş fakat ömrü yetmemiş ödemeye. Bizim arkadaş babasından uzak olduğu için ancak hastalığında son günlerinde yanında olabilmiş tabi rahmetli de söylememiş borcu oldunu. 2007 yılında vefat etmiş Ve ölmeden bir kaç ay önce icra takibi başlamış. Arkadaş almanyada uzun zaman kaldığıgından Türkçeye pek hakim değil ilkokul mezunu olduğunda yasal süreçleri bilmiyor (Hoş ben ön lisans bitirdim şimdi lisans okuyorum bende bilmiyorum) kısaca mirası reddin süresini dolduralı epey zaman olmuş. Avukat uyarısını 2013 mayıs ayında muhtara göndermiş fakat arkadaşa ulaşmadığından icrayada itiraz edemedi. 2013 onuncu ayında adres değişikliği yaptı ozamanda verilmedi bu uyarı kağıdı yeni muhtara sorduk oda yok bana gelmedi böyle birşey dedi. Annesinin 8-9 yıl önce hediye ettiği sony marka laptop (Almanyadan alınma ve annesinin üstüne) icra yolu ile alındı tabi evde olmadığı için bilgilerde gitti biz icra müd. dilekçe vererek verileri aldık ve sildik. İcra müd. itiraz ederseniz laptopu geri alırsınız dedi fakat laptop satsan 50 tl veren olmaz ama 190 tl itiraz harcı isteniyor. Avukat ile bizzat ben görüştüm 900 lük ana borç olmuş 9bin tl ben hiç pazarlık etmeden avukat 3bin tl ye kadar düştü fakat 900'üzü bile zor zar ödeyecek bir bütceye sahip arkadaşım 3 bin tl i ödeyecek durumda değil malesef. Diğer borclu kardeşlerinin 1'ine ulaşabildi oda benden birşey alamazlar ben ödemem diyor diğer 2 si zaten kayıp ulaşamıyor arkadaş. Arkadaşa akıl veren çok abonelikleri kapat başkasının üstünden kullan konturatı baskasının üstüne yap v.s v.s ama bir ömürde kaçarak geçmez. Borçtan baştan haberi olsaydı ozamanlar otelde çalısıyordu gözü kapalı kapatırdı borcu. Babasından kalan maddi kibrit çöpü dahi yok sigortadan maaşıda yok kısaca borctan baska birşey bırakmamış.
Şimdi gelelim sadete Sayın Avukatlar bu işin içinden nasıl çıkarız 3000 tl lik borç kendi hissesine düşen 750 tl olsa şimdi ödeyecek ama diğerlerine ulaşamadıklarından tamamını istiyorlar. Arkadaşın avukata 2-3 bin verecek parası yok olsa zaten borcu kapatır konu ebediyen kapanmış olur .
Sorularım
1. 12 ay süresince icra uygulanmamış davaya nette okuyup anladığım kadarı ile bir daha yasal olarak icra uygulanamıyor ama 13 ay sonra arkadasın laptopuna el koyuldu.
2. Bilgisayarlar yine internetteki araştırmalarıma göre ihtiyaç sayıldığından haciz edilemiyor ama edildi ki verileri bile almadan ve silmeden.
3. Hükmü red için sanırım sadece dilekçe ile baş vurmamız yeterli oluyormuş internette malesef örnek bir dilekçe bulamadım mahkemeye delil sunulur diye anlatılmışta delilden kasıt tapu olup olmadığı bankalarda parası olup olmadığı gibi birşey mi ?
4. Bütçesi düşük başka bir yolu varsa eğer borçtan kurtulmanın yardımcı olursanız sevinirim.
Yardım eden etmeyen tüm avukatlarımıza teşekkür ederim.
Not: Konuyu biraz uzatmış olabilirim fakat gerçekten yardımcı olmak isteyen bir avukat çıkarsa olayın tamamını bilmesi gerektiğini düşündüm.