Re: Yurt dışına çıkış yasağı
merhaba sevgili üyeler ve avukat arkadaşlar,
temelli yurtdışına gideceğim. tatiller dışında geri dönmeyi düşünmüyorum. orada yeni bir hayat kuracağım. evlenirken yaptığım masraflar için ihtiyaç kredisi çekmiştim. 5 taksiti kaldı. yaklaşık 5,000 ytl. bugüne dek düzenli ödedim, sorun yaşamadım. bitiremeden yurtdışı olayı çıkınca içime bir kuruntu düştü.
1. acaba yurtdışına çıkış yasağı uygulanır mı?
borcumu yurtdışından ödeyeceğim elbette. fakat bir sorum daha var. tahminlerime göre kısa bir süre maddi sıkıntım olabilir.
2. bu süre zarfında ödemelerim gecikirse borçlarımdan dolayı ailem sıkıntı yaşar mı? onlar ödemek zorunda kalır mı? kefil olan kimse olmamıştı.
forumdaki tüm yazılanları okudum. sormamın sebebi ihtiyaç kredisi ile ilgili bir soru olmaması.
teşekkürler.
yukarıdaki soruma acil yanıta ihtiyacım olduğu için bu mesajı atmak zorunda kaldım. yanıtlarsanız sevinirim.
Esasında borç nedeniyle yurt dışına çıkış yasağı uygulaması Pasaport Kanunu 22. maddesine dayanmaktaydı, bu maddeye göre "vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilenlere, pasaport veya seyahat vesikası verilmeyecek, verilmişse geri alınacak, bunların yurt dışına çıkışları engellenecektir." Yani yurt dışına çıkış yasağı uygulaması ancak kamu borcu söz konusu olduğunda uygulanabilecekti. Ancak BDDK'nın 2004 yılında verdiği bir kararla kamu bankalarına borçlu kişilerin borcu da kamu alacağı sayılmış, bu kişiler hakkında da yurt dışına çıkış yasağı uygulaması başlamıştı. Yasak konulması için parasal sınır 25.000 YTL idi.
Burada bir bilgi vermekte yarar vardır. Anılan bu hüküm(Pasaport Kanunu 22. md) Anayasa Mahkemesi'nin 18.10.2007 tarih, 2007/4 E. 2007/81 K. sayılı kararı ile ile iptal edilmiş, iptal kararının 6 ay sonra yürürlüğe gireceği kararlaştırılmıştır. Ancak karar tarihinden itibaren 7 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen bildiğim kadarıyla hala iptal kararıyla oluşan boşluk doldurulamamıştır. Henüz yasak konulmamış kişiler açısından bir sorun olmamakla, yasak için gerekli yasal dayanak ortadan kalkmış olmakla birlikte yurt dışı çıkış yasağının kaldırılması için Emniyet Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurulduğu zaman "kendilerinin bir idari yada adli kararla işlem yaptıkları, henüz iptal edilen hüküm yerine bir başka hüküm getirilmediğini, bu nedenle yasağın kalktığına ilişkin idari yada adli karar getirilmesi halinde işlem yapılacağı" söylenmektedir.(En azından Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde)
Sayın bilgeçocuk,
Borcunuzdan dolayı ailenizin yaşadığı ev adresini bildirmişseniz, yada bu adres tespit edilirse haciz uygulanabilir, yine sicile kayıtlı bir gayrimenkul, aracınız varsa bunlar üzerine de haciz uygulanabilir. Bu bakımdan aileniz sıkıntı yaşayabilir.
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ METİN
AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI
MADDE 5- 6183 sayılı Kanuna 36 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 36/A maddesi eklenmiştir.
Yurt dışı çıkış tahdidi:
MADDE 36/A- Devlete ait olup 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamına giren amme alacakları ile bunlara ait zam ve cezalarını ödeme emrinin tebliğ tarihini takip eden yedi gün içerisinde ödemeyen ya da bu Kanun hükümleri uyarınca hakkında bu alacaklar nedeniyle ihtiyati haciz kararı alınan amme borçlusunun yurt dışına çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi halinde ilgili makamlarca engellenir.
Yurt dışı çıkış tahdidi, yüz bin Yeni Türk Lirası ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanır. Bakanlar Kurulu, bu tutarı on katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye ve yeniden kanuni tutarına getirmeye yetkilidir.
Amme alacağına karşılık teminat alınması, alacağın tecil edilmesi, yargı mercilerince amme alacağının takibinin durdurulmasına karar verilmesi veya takibin kanunen durdurulması gereken diğer hallerde yurt dışı çıkış tahdidi, alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca kaldırılır.
Amme borçlusu hakkında uygulanan yurt dışı çıkış tahdidi, hastalık, iş bağlantısı gibi hallerde alacaklı tahsil dairesinin uygun görmesi ve bildirimi üzerine ilgili makamlar tarafından kaldırılır. Bu fıkraya göre yurt dışı çıkış tahdidinin kaldırılmış olması yeniden tatbikine mani değildir.
Amme borçlusuyla birlikte amme alacağının ödenmesinden sorumlu olan ve bu Kanuna göre amme borçlusu sayılan kişiler hakkında da bu maddede yer alan esaslara göre yurt dışı çıkış tahdidi uygulanır.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Bilmeyen üyelerimizin yanlış kanıya varmamaları için belirtmekte fayda var diye düşünüyorum. Yukarıdaki madde henüz tasarıdır, kanunlaşmamıştır.
Gelişme: Tasarı 04/06/2008'de kabul edilip, 05.06.2008'de Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulmuştur.