Nüfus Kayıt Örneğinde, Babanın kütüğünde Görünmeme Sorunu
Merhaba. Uzun uzun yazıyorum ama mevzu karışık değil.
1978 Ağustosta Bulgaristan göçmeni, 2 kız babası olan dedemin vefatı nedeni ile, veraset davası için gerekli olan nüfus kayıt örneği almaya gittiğimizde, dedemin nüfusunda sadece rahmetli anneannemin olduğunu, annem ve teyzemin olmadığını farkettik. Teyzem 1989da Bulgaristandan geldi ve evli. Annem, 1978 ekim ayında geldi ve babam vefat ettiği için dul. 1978 senesinde annem 2 ay sonra Türkiyeye geldiği için, ozamanlar bu işi yapan edirnedeki tarım ve iskan müdürlüğü, nufusa kaydı farklı kütük altında yapmış. Yani dedemin kütüğüne kaydetmemiş. Fakat o tarihten beride aynı evde ikamet ettiler. Birkaç farklı ağızdan farklı bilgiler aldık bu iş için dava açmak gerektiğini, Bulgaristandan dedemin ve annemin doğum kağıtları ve oradaki nufus kağıtlarının alınması gerektiğini duydum. Fakat annemin Bulgaristana gitme durumu yok. elimizdede o tarihlere ait dedemin ve annemin pasaportları ve bazı resmi evraklar mevcut. Bu pasaportlardaki vesikalık fotoğraflar ile o tarihte çekilmiş toplu aile fotoğrafıda elimde mevcut. (Dede,Anane ve anne şeklinde.) Mesela bir tapu satış sözleşmesinde dedemin ifadesinde KIZLARIM diye belirttiği geciyor. yine farklı bir kararabağlanmış adli şikayette KIZIM XX ve KIZIM XX diyede ifadeler mevcut. Anneme ait olan çok eski Bulgarca doğum belgeside var. Annemin nufus belgesinde, kimliğinde, eski Bulgaristandan okul karnelerinde, dedemin ve ananemin isimleri geciyor. bir çok belgedede bu mevcut. Hatta benim ismim, dedemin babasının ismi. Bu belgeleri mahkemede kanıt olarak kullanabilirmiyiz? Yoksa illa Bulgaristandan bu evrakları almakmı gerekiyor?
not: teyze hariç, Annem için yeterlimi bu belgeler..