Kontrat bitmek üzere, biz çıkmak istemiyoruz?
Merhaba,
Öncelikle emeğinize sağlık epey cevap okudum sorunlar için oldukça tatmin edici buldum neredeyse hepsini.
Benim şöyle bir sıkıntım var. İki arkadaş bir yıllık kontrat yapmıştık. Onun akademik yol haritası değişti, taşındı, ben de kontratta ismi geçmeyen başka 2 arkadaşla beraber kalıyorum. Aslında ev sahibinden memnunuz o da bizden memnun kendisinin de söylediği üzere. Kiramızı, aidatlarımızı aksatmıyoruz. Fakat kapıcı ve yönetici ortalığı karıştırdı. Arada sırada arkadaşlar geliyor, tutturmuşlar giren çıkan belli değil diye. Abartıyorlar. Kanıtlayabilecekleri bir durum bile değil. Kaldı ki gürültü ya da komşularla sorunumuz yok bile. Ev sahibine de baskı yapmışlar çıkarın diye. Ev sahibi de sözleşmeyi uzatmak istemiyor. Kafam ağrısın istemiyorum diyor. İhtar da göndermiş. Fakat biz çıkmak istemiyoruz ki bu çevrede ev bulmamız da çok sorunlu. Bir sürü de masraf...
Kontrat süresi bitmek üzere. Şimdi bizim çıkmamız gerekiyor mu? Kalma hakkımız varsa ona göre konuşacağım, öyle istedikleri zaman rahatsız etmelerini de istemiyorum.
Teşekkür ederim. İyi akşamlar.
Cevap: Kontrat bitmek üzere, biz çıkmak istemiyoruz?
KOntratı belirtilen süre içinde önceden ihtarda bulunarak sözleşmeyi bitirebilir.. Bildirmez ise kontrat bitiminden itibaren 1 yıl kendiliğinden uzar. Sizi sözleşme bitiminde çıkarma hakları var.
Ev sahibinin kira kontratını feshe hakkı yok benim bildiğim sayın ceceli yeni düzenlemede öyle bir hak verilmiş mi mülk sahiplerine?
Ben de tam olarak bu iki farklı bilgiyi merak ediyorum.
-Kiracı ödemelerini geciktirmediği sürece (birkaç farklı durum daha vardı) kontrat otomatik uzar diye duydum. Hatta on yıla kadar böyle devam edebilir diyen de oldu.
-Bir de kontratta belirtilen süreden (bir yıl) belirli bir süre önce ev sahibi ihtarda bulunarak sözleşmeyi bitirebilir diye duydum.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibinin kira kontratını feshe hakkı yok benim bildiğim sayın ceceli yeni düzenlemede öyle bir hak verilmiş mi mülk sahiplerine?
İfadeyi değiştireyim, Sözleşmeyi fesh etmek demeyelimde sözleşme süresi bittikten sonra uzatmayacağını bildirmek desek olurmu?
Kiracı kontrat süresinin bitmesine 15 gün kala tahliye edeceğini bildirmezse sözleşme bir yıl daha uzar ev sahibinin böyle bir hakkı yoktur.
Alıntı:
Kiracı kontrat süresinin bitmesine 15 gün kala tahliye edeceğini bildirmezse sözleşme bir yıl daha uzar ev sahibinin böyle bir hakkı yoktur.
Bu durumda yapılan yıllık 3-5 yıllık kira kontratlarının bir önemi olmuyor,
her kira kontratı ahret vade oluyor öyle mi Engin bey?
Aynen öyleydi :) yeni yasa ile mülk sahiplerine on yıl dolunca tahliye hakkı getirildi.
Alıntı:
Engin bey ona hayır buna hayır oluru yokmu bunun :D
- - - Updated - - -
Bendeki bir kira kontratında 1 ay yazıyor. Anlaşma ile olamıyormu? Önceden bildirim süresi.
Arkadaşlar, kiracının halinden anlayan biri olarak, üzülerek ifade ediyorum ki,TBK m. 347’de kiracının, belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmaması halinde, sözleşmenin aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacağı düzenlenir. Arkadaşlar eğer kira sözleşmenizi geçen sen imza etmişseniz belirli sürelidir. Ancak 1 yıldan fazla olduysa belirsiz sürelidir. bu durumda konut ve çatılı işyeri kira hükümlerinden yararlanabilirdik buradaki 10 yıllık süreden fakat bunun da yürürlük süresi bakımından sıkıntı var.
6101 sayılı Kanun’un Geçici 2. Maddesi, TBK m.347’de düzenlenen kiraya verenin sözleşmeyi fesih imkânını, belirli süreli olan konut ve çatılı işyeri kiraları sözleşmeleri bakımından bir defaya mahsus olmak üzere erteler. Bu hükme göre bahsi geçen düzenleme, 6101 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce TBK m.347/1’in son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geriye kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.
- - - Updated - - -
Alıntı:
av. büşra aksoy rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar, kiracının halinden anlayan biri olarak, üzülerek ifade ediyorum ki,TBK m. 347’de kiracının, belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmaması halinde, sözleşmenin aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacağı düzenlenir. Arkadaşlar eğer kira sözleşmenizi geçen sen imza etmişseniz belirli sürelidir. Ancak 1 yıldan fazla olduysa belirsiz sürelidir. bu durumda konut ve çatılı işyeri kira hükümlerinden yararlanabilirdik buradaki 10 yıllık süreden fakat bunun da yürürlük süresi bakımından sıkıntı var.
6101 sayılı Kanun’un Geçici 2. Maddesi, TBK m.347’de düzenlenen kiraya verenin sözleşmeyi fesih imkânını, belirli süreli olan konut ve çatılı işyeri kiraları sözleşmeleri bakımından bir defaya mahsus olmak üzere erteler. Bu hükme göre bahsi geçen düzenleme, 6101 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce TBK m.347/1’in son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geriye kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.
Yani kısacası bu 15 günlük hak normalde yalnızca kiracıya tanınmış bir hak fakat bu hüküm yukarıda belirttiğim gibi yürürlüğe giriş tarihleri farklı.