-
Eşin hakkı
İyi akşamlar,
Vefat eden eşin kalan mallar üzerindeki hakkı nedir.
Eş öldükten sonra kalan mallar önce 2 bölünüp yarısı sağ olan eşe ( evlilikten doğan hakkı)
diğer yarısı ise mirasa konu olduğu ve bu mirasta sağ kalan eşin 4/1 hakkının daha olduğu doğru mudur. yoksa sağ kalan eşin hakkı sadece 4/1 midir
-
Cevap: Eşin hakkı
Sağ kalan eş1/4 oranında hak eder mirası diye biliyorum. Sizin bahsettiğiniz yarı oran mal rejimi boşanmaya ilişkin olsa gerek. Evlilik birliği içinde edinilen mallar 2002 den sonra edinilmiş mal olmakla birlikte ortaktır.
-
İnternette bir forum sitesinde Avukat Canan diye birinin şöyle bir yazısını buldum.
Medeni Kanun 499.Maddesi
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur
-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Eş ölünce önce mallar ikiye bölünür, yarısını eş alır.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkıdır. Miras hakkı değildir. O ayrıca kalandan da verilir. Eş malın 1/4'ü alır, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılır malın tamamı önce ikiye bölünmeli daha sonra boşanmadaki gibi paylaştırılır. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır.
-
Miras hukuku derslerinde hiç bu şekilde dağılım yapmadık uygulamada bilirkişilik için yaptığım araştırmalarda da hep bu şekilde dağılım oluyor evet eş ve çocuklar varsa eş1/4 alır kalanı çocuklar eşit paylaşır diye biliyorum yanlş bilgi vermek istemem:)
-
Hayatta kalan eşten başka , vefat edenin çocuğu olan mirasçı var mı?
-
Toplamda 6 çocuğu var. 4ü resmi evli olduğu eşinden. 2 çocukta gayrı resmi eşinden. miras paylaşımından sıkıntı burdan doğuyor.
-
1/4 eş alacak kalanını çoçuklar eşit paylaşacak gayri resmi eş pay alamaz zaten..yinede üstad cvp versin tabiki:)
-
Sıkıntı şu Malvarlığı her nekadar ölen eşin üzerine olsa da bu mal varlığının oluşumu resmi eşinde çalışması sonucu oluşmuştur. Resmi Eşin boşanmasında dahi mal varlığının yarısını alasbilmesi mümkünken, ölüm durumunda sadece 4/1 alması abes geliyor.
-
Yeni çıkan kanunla birlikte artık katkı mühim değil 2002 den sonra edinilmiş olması ortak olması için yeterli. Yineliyorum mesleğin çok başında olan biri olarak yanlış bilgi vermek istemem:)
- - - Updated - - -
Cevabınızı merakla bekliyorum...
-
Mal varlığı daha 1 senedir var. vefat eden kişinin daha öncesinde herhangi bir mal varlığı yok.
Ayrıca öğrenmek istediğim bir konu daha var. mal varlığında eşlerin beraber yaşadığı ev var bu durumda sağ olan eşi verasetçilerin evden çıkarma hakları var mı ?