Bir kamu kuruluşunda sözleşmeli olarak çalışıyorum. 3 aylık geçici görevlendirlmek üzereyim.? dava açabilir miyim?
Değerli arkadaşlar,
Daha önce bir çok konuda değerli görüşlerinizden faydalandım. Yine yardımınızı rica ediyorum.
Bir kamu kuruluşunda sözleşmeli uzmanım. 2010 yılında yazılı sınavla atandım. Mevzuatımız 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarla düzenlenmiş durumda. KPSS puanı ile sıralama yapılarak ardından da yazılı sınava girerek sözleşmeli uzman oldum.yaklaşık 4 yıldır da çalışıyorum.Kurum merkezimiz Ankara'da. Soruma gelince;
1-)Geçici görevle başka biryere 3 yada 6 aylığına görevlendirilmek üzereyim.Bunun için nasıl dava açabilirim?
2- Kadromun olduğu şehirden başka bir yere beni gönderecekler.Fakat şu anda kadromun olduğu yerde de başkaları ailelerinin yanına torpil bularak geçici görevle çalıştırılmaktadırlar.Onların şu anda geçici görevle çalışıyor olmaları bizim şu anda çalıştığımız yerde kadro fazlallığına neden olmakta. Bu durumu mahkemede öne sürebilir miyim?
3-) Yıllık sözleşmeliyiz. Ve sözleşmede kurum yıl sonunda sözleşme yenilemeyebilir gibi bir ibare var.Bu ibare ile beni dava açtığım için yıl sonunda işten çıkarabilirler mi?Ama kurumda son 2 yılda sürekli alım yapmakta..
4-) Eğer dava açmam gerekirse davayı nerde açmalıyım? Taşrada çalışıyorum ama kurum merkezi Ankara'da?
5-) Tayini onaylayan taşra yetkilisine manevi tazminat davası açabilir miyim?
6-) yaklaşık 3 ay önce mezun olduğum mesleğimle ilgili bir iş yaparken hiç alakam olmayan bir yere uzman olarak atandım.Amacı da geçici görevlendirme yapmaktı.4/b li yada 399 değiliz. ve yıllık szleşme yapıyoruz.Sözleşmede herşey krumun lehine.Kurum isterse sözleşme yenilemeyebileceğine dair madde de var. Fakat aynı zamanda cezai durumlar belirtilerek bunlara dayanarakta sözleşme yenilenmeyebileceği belirtiliyor. Bu çelikliyi mahkemede öne süremezmiyim?
7) Sözleşmede ve yönetmelikte kurum istediği taktirde ve ihtiyaç halinde personelini başka yerde geçici olarak çalıştırabilir ibaresi var? bu sorun olurmu?
Saygılarımla..
Cevap: Bir kamu kuruluşunda sözleşmeli olarak çalışıyorum. 3 aylık geçici görevlendirlmek üzereyim.? dava açabilir miyim?
Değerli hukukçu arkadaşlardan bir cevap bekliyorum ama heralde yoğun bir zamanda yazdım. neyse canımız saolsun..
Cevap: Bir kamu kuruluşunda sözleşmeli olarak çalışıyorum. 3 aylık geçici görevlendirlmek üzereyim.? dava açabilir miyim?
Merhabalar. Az çok bildiğim kadarıyla yazmak istedim. Öncelikle kurumunuz hizmetine ihtiyacım var diyerek ten geçici görevlendirme ile başka bir yere gönderebilir. Bu görevlendirmeden sonra tayininizi oraya da çıkartabilir haberiniz olsun. Dava açacak olursanız yararınıza olan tek şey geçici görevlendirme ile bulunduğunuz ilde çalışanlar olacaklardır. Bunlarında sizinle aynı unvanda olmaları gerekiyor. Bir de eğitim eş sağlık vs.. durumlarından gelmemeleri . Dava açmak için dilekçenizi bulunduğunuz yerde idare mahkemesi varsa oraya eğer yoksa bağlı olduğunuz il hangisi ise oranın idare mahkemesine verilmek üzere asliye hukuk mahkemesine verebilirsiniz. Görevlendirmenizi yapan taşra yetkilisine de manevi tazminat davası açabilmek için öncelikle geçici görevin iptali için açacağınız davayı kazanmanız gerekmektedir ki haklı çıkasınız.
Ayrıca, davada daha net sonuca ulaşmak için naçizane önerim öncelikle geçici görevlendirilmenizde haksızlık olduğunu, çalıştığınız yerde geçici görevlendirme ile personel bulundurulduğu halde sizin başka bir yere görevlendirilmenizin aklen ve vicdanen kabul edilir bir yanının olmadığını vb... nedenler le birlikte kurumunuza dilekçe vererek iptalini istemek, gelecek olan red kararına da yürütmeyi durdurmalı bir dava açarak sonuca daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Sözleşmenizin yenilenmeme durumunda da açmış olduğunuz dava sonucunda böyle bir karar aldıklarını belirtip dava açabilirsiniz :(
Kısaca açacağınız bir dava diğerlerini de arkasından getirebilir. İyice düşünüp tartıp hareket etmek en güzeli olacaktır. Hayırlısı olsun hakkınızda
Sayın chattir_gitt ilginiz için teşekkür ederim. Tavsiyelerinzie uyacağım..