Kiracının Demirbaş ödemesi
Merhaba,
Kiracımın oturduğu apartmana görüntülü diafon sistemi kurulacak.Yaptığım kira sözleşmesine göre çatı ve dış sıva hariç tüm demirbaşlar kiracıda. Fakat kiracım bu demirbaşı ben ödemem diyor. Açıkcası iyi niyetle iki yıldır zam yapmamıştım. Buna karşılık yaptığı bu hareket beni rahatsız etti ve hukuki işlem yapmak istiyorum. Her ne kadar kat mülkiyeti demirbaş evsahibinde dese de kendi aramdaki kira sözleşmesine göre bu aidatı kiracımdan isteyebilir miyim?
Teşekkürler,
Cevap: Kiracının Demirbaş ödemesi
Nasıl bir metin hazırladınız. Buradan yazarmısınız?
Mevcut diafon sisteminin tamiri yada yenilenmesi olsa tamam ama yeni bir tesis kuruluyor.
Merhaba,
Hazir metnim yok. Fakat mevcutta diafon sistemi var. Goruntuluye cevrilecek.
Görüntüsüz sistem görüntülüye dönmez ne yazık ki. Görüntüsüz sistem sökülüp atılacak, yeni sıfır bir görüntülü sistem kurulacak. Büyük ihtimal kablolar bile değişebilir. Böyle bir şeyin kiracıya yüklenmesi ancak kiracının ödeyip kiradan düşmesi şeklinde olabilir kanaatindeyim.
Yazılı anlaşmanızın nasıl olduğunu bilmeden soruya cevap verilemez.
Normal durumlarda bu tür giderleri mülk sahibi karşılar, ödemede ise kiracı ödediği kira miktarı ile sınırlı olmak üzere mülk sahibi ile birlikte sorumludur ama kirayı öderken ödediği demirbaş miktarını kiradan düşerek öder. Yani yükümlülük mülk sahibine aittir.
Diafon sisteminin yapılması kararında kiracının ise hiçbir söz hakkı yoktur. Bu kararı mülk sahipleri verir.
temel olarak ;kiracı, evi boşaltırken diyafon sistemini sökü götürebilecekse ödetebilirsiniz :)
alınan hizmetlerin karşılığı olan aidat ve mülkteki hasarların ( ev içerisindeki bakım - onarım ) karşılanması haricinde ortak alanda, ev dışında yapılan tesis ve bakım onarımların kiracıya yüklemeniz yasal olmaz, kira sözleşmesinde bunu belirtmiş olsanız bile geçerliliği yoktur.