4/1 mi yoksa 4/2 mi kalıyor?
İyi akşamlar..
30 yıl önce ölen akrabamızın eşinden veya herhangi bir kimseden çocuğu yok.İkisininde daha önceden evlilikleri olmuş, kadının 4 tane çocuğu var önceki evliliğinden.İlk önce akrabamız ölüyor 15 sene sonrada eşi ölüyor başka adamdan olan çocukları yaşıyor .Şimdi akrabamızın mirası başka adamdan olan çocuklara ne kadar kalır
4/1 mi ? 4/2 mi?
akrabamız Anneannemin öz dayısıdır...
Cevap: 4/1 mi yoksa 4/2 mi kalıyor?
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Teşekkür ederim... kısa bir sürede yardımcı oldunuz.
Ölen akrabamızın öz yeğeni benim anneannem oluyor bu durumda sanırım miras 4/2 ye bölünecek.
Miras bırakan öldüğünde anneannenizin babası sağmıydı? Yani ölenin anne yada babası
- - - Updated - - -
Yani ölün anındaki miras paylaşımı önemli. Bu paylaşımdada kimlerin sağ olduğu paylaşımı değiştiriyor.
Annesi ve babası ölmüşlerdi.. Bu durumda miras paylaşımında değişiklik olacak mıdır?
30 senedir bilinmeyen arsaların paylaşımında?
Miras bırakan öldüğünde kim sağdı eşten başka?
Anneannem ve 3 kardeşi sağdı.. En küçükleri Anneannemdi yaş olarak şuan hayatta kalan bir tek Anneannem var
Kardeşlerinin çocukları da mirasçı olarak bekliyorlar...
Bir düzeltme yapmak istiyorum...
Dün kadının tekrar evlendiğini ve 4 tane çocuk doğurduğunu yazmıştım ama hatalı bilgi vermişim!
İkisininde daha önceden evlilikleri olmuş, kadının 4 tane çocuğu akrabamızdan önceki evliğin denmiş .İlk önce akrabamız ölüyor 15 sene sonrada eşi ölüyor başka adamdan olan çocukları yaşıyor ..
akrabamız Anneannemin öz dayısıdır...
Akrabanızın vefat ettiği tarihte geçerli olan Medeni Kanun hükümlerine göre;
'' A KANUNİ TAKSİM : 221 - Karı kocadan birinin vefatında ortaklık mallarının yarısı, hayatta kalan karı veya kocaya intikal eder. Diğer yarısı, hayatta kalan karı veya kocanın miras hakları baki olmak üzere ölenin mirasçılarına geçer''
Bu durumda vefat eden yakınınızın eşinin daha önceki evliliğinden olan çocukları, annelerinin mirasçısı olarak, yakınınızın mirasının 1/2 sinde hak sahibidir.
Teşekkür ederim.. Erdoğan bey
Bir soru daha sormak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim...
Kadının önceki evliliğinden olan çocukları, ortak miras olan 4 arsanın 1 tanesini sattıklarını ve kazandıkları miktarları kendi aralarında pay ettiklerini öğrendik, böyle bir hakları var mıdır? Böyle bir hakları yoksa ne tür bir yol izleyip hakkımızı savunmalıyız?
Teşekkürler...