İşe iade tazminat ve yargıtay süreci hk.
Değerli uzmanlar,
30.12.2013 tarihinde asliye hukuk mahkemesine(iş) açtığım işe iade davasında,
a- Davacının iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine
b- Davacının yasal sürede başvurmasına rağmen iş verence işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının çalışma süreside dikkate alınarak takdiren 4 aylık ücret tutarında belirlenmesine
c- Davacının iadesi için işverence süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar olan ücret ve diğer haklarının davalıdan alınarak davacıya verilmesine, işe başlatılmaması halinde ödenen kıdem ve ihbar tazminatlarının bu alacaktan mahsubuna
Benim danışmak istediğim 2 konu var.
1- işten çıkarıldığımda 9 aydır çalışıyordum.Dolayısıyla Kıdem tazminatı alamadım ancak c bendinde yazdığı gibi 4 aylık hakların davacıya verilmesine dediği için toplamda 13 aylık çalışma süresi olduğundan Kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti talep hakkım olur mu ?
2-Yargıtaydan onay geldikten sonra hesaplama nasıl olacak? Ücret yasal faizi ile birliktemi ödenecek? Benden sonra yerime gelen kişinin maaşı mı emsal alınacak ?
değerli yardımlarınız için teşekkür ederim.
Cevap: işe iade tazminat ve yargıtay süreci hk.
Kazandığınız davanın konusu işinize iade, yani sözleşmenizin hiç feshedilmemiş gibi kabul edilmesi,
o nedenle kıdem tazminatı kazanımınız olamaz o dava sonucunda,
işverene süresi içinde işinize iade için başvurmanız durumunda boşta geçen 4 aylık süreninin çalışmış gibi kabul edilmesi nedeniyle 4 aylık ücret ve o 4 ayla birlikte bir yılı aşan çalışma süresine sahip olacağınızdan ,
yıllık izne hak kazanırsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Kazandığınız davanın konusu işinize iade, yani sözleşmenizin hiç feshedilmemiş gibi kabul edilmesi,
o nedenle kıdem tazminatı kazanımınız olamaz o dava sonucunda,
işverene süresi içinde işinize iade için başvurmanız durumunda boşta geçen 4 aylık süreninin çalışmış gibi kabul edilmesi nedeniyle 4 aylık ücret ve o 4 ayla birlikte bir yılı aşan çalışma süresine sahip olacağınızdan ,
yıllık izne hak kazanırsınız.
ilginiz için teşekkür ederim.Yazınızdan anladığım ;
işe iade başvurusu yaptığımda eğer işveren kabul etmezse 4 ay daha çalışmış sayılacağım için YILLIK İZİN talep edebilirim ancak KIDEM TAZMİNATI hakedemem öyle mi ?
saygılar,
İşe iade başvurusu yapıp, işinize başlarsanız, 1 yılı aştığınız için izne hak kazanırsınız, ama kıdem tazminatı için işverenin sizi tekrar işten çıkartması gerekir.
" Davacı ve davacı vekilinin yüzlerine karşı verilmek sözlü tefhimden itibaren 8 gün içinde mahkememize veya ilgili mahkemelere verecekleri dilekçe yada tutanağa kaydedilmek koşuluyla beyanda bulunmak suretiyle temyiz yoluna başvurabilecekleri bildirilerek "
04.06.2014 tarihinde yapılan duruşmada çıkan kararın son paragrafıdır.son sorum olarak
1-davacı vekilinin temyiz süresi bu tarihten itibaren mi başlar?
2- Benim işe iade talebi yapma tarihim temyiz edilmezse bu 8 gün temyiz süre geçtikten sonraki 10 gün olarak mı dikkate alınmalıdır??
değerli yardımlarınızı rica ederim.
Alıntı:
rkntmn rumuzlu üyeden alıntı
" Davacı ve davacı vekilinin yüzlerine karşı verilmek sözlü tefhimden itibaren 8 gün içinde mahkememize veya ilgili mahkemelere verecekleri dilekçe yada tutanağa kaydedilmek koşuluyla beyanda bulunmak suretiyle temyiz yoluna başvurabilecekleri bildirilerek "
04.06.2014 tarihinde yapılan duruşmada çıkan kararın son paragrafıdır.son sorum olarak
1-davacı vekilinin temyiz süresi bu tarihten itibaren mi başlar?
2- Benim işe iade talebi yapma tarihim temyiz edilmezse bu 8 gün temyiz süre geçtikten sonraki 10 gün olarak mı dikkate alınmalıdır??
değerli yardımlarınızı rica ederim.
1. Temyiz süresi tefhimden itibaren 8 gündür. Mahkemede karar taraflara tefhim edilmiş, yani 12.06.2014 tarihine kadar temyiz başvurusundan bulunabilir.
2. evet
Ayrıca, işe iade davasını kazanıp 4 ay daha çalışmış kabul edilirseniz, toplam çalışma süreniz 1 yılı aşmış sayılacağından kıdem tazminatınızı da alırsınız düşüncesindeyim zira benim davamda bu şekilde oldu.
Süre tutum verip karar size tabliğ edilmesinden 8 gün sonrada temyiz edebilirsiniz bu daha geniş düşünmenize vesile olur.
- - - Updated - - -
Ayrıca kıdem tazminatı hak etmen in şartlarından birinin iş akdinin sona ermesidir. (Bazı sona ermeler istisna)
Cevap: İşe iade tazminat ve yargıtay süreci hk.
Alıntı:
rkntmn rumuzlu üyeden alıntı
Benim danışmak istediğim 2 konu var.
1- işten çıkarıldığımda 9 aydır çalışıyordum.Dolayısıyla Kıdem tazminatı alamadım ancak c bendinde yazdığı gibi 4 aylık hakların davacıya verilmesine dediği için toplamda 13 aylık çalışma süresi olduğundan Kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti talep hakkım olur mu ?
2-Yargıtaydan onay geldikten sonra hesaplama nasıl olacak? Ücret yasal faizi ile birliktemi ödenecek? Benden sonra yerime gelen kişinin maaşı mı emsal alınacak ?
Yargıtay kararı onadıktan sonra işe iade başvurumu yaptım.Boşta geçen süre çalışıyormuş gibi sayılacağından fesih tarihi işe iademin kabul edilmediği tarih oldu ve KIDEM TAZMİNATI ve YILLIK izin ücretimi aldım.
Siz değerli avukatlara olası bir davada yardımcı olması için arz ederim.Ayrıca konu ile ilgili bir çok yargıtay kararı mevcuttur.
saygılar selamlar.