İşverenin Haksızlığının Kanıtlanması
Merhabalar
Çalıştığım iş yerinde yatırılacağı söylenmesine karşın yaklaşık 1 yıldır yatırılmayan sgk pirimimi alabilmek için dava açmak istiyorum. Fakat elimde bu şirkette çalıştığıma dair bir belge bulunmamakta. Yalnızca şirket mail hesabında yapılmış görüşmelerde ismim geçiyor. İşveren ile yaptığım görüşmelerin bir şekilde ses kaydını almam suç olur mu?
Cevap: İşverenin Haksızlığının Kanıtlanması
İzinsiz alınan ses ve görüntü kayıtları yasal değildir ve delil olarak kullanmak başınıza başka hukuki sorunlar çıkartır.
Siz önce işvereninizden geriye dönük sigorta girişinizi tesis ettirmesini talep edin. Muhtemelen kabul edilmeyecektir. Ardından sosyal güvenlik kurumuna durumunuzu dilekçe ile bildirin. İşveren çalıştığınızı kabul etmezse hizmet tespit davası açılır, bunun için delil havuzu oluşturun. Delil olarak;
-işyeri güvenlik kamerası kayıtları, yoksa; işyeri girişinizi gören farklı kameralar varsa çevrede onlardanda faydalanabilirsiniz,
-bahsettiğiniz mail yazışmaları,
-maaş ödeme dekontları,
-işyerinde kendi elyazınızla tuttuğunuz kayıtlar,
-şahitler,
-bunun gibi aklınıza gelebilecek diğer delilleri siz tahmin edin.
1 yıldır bir şirkette çalışıp da bunu kanıtlayamamak zor olur.
Alıntı:
Koray Bülbül rumuzlu üyeden alıntı
İzinsiz alınan ses ve görüntü kayıtları yasal değildir ve delil olarak kullanmak başınıza başka hukuki sorunlar çıkartır.
Siz önce işvereninizden geriye dönük sigorta girişinizi tesis ettirmesini talep edin. Muhtemelen kabul edilmeyecektir. Ardından sosyal güvenlik kurumuna durumunuzu dilekçe ile bildirin. İşveren çalıştığınızı kabul etmezse hizmet tespit davası açılır, bunun için delil havuzu oluşturun. Delil olarak;
-işyeri güvenlik kamerası kayıtları, yoksa; işyeri girişinizi gören farklı kameralar varsa çevrede onlardanda faydalanabilirsiniz,
-bahsettiğiniz mail yazışmaları,
-maaş ödeme dekontları,
-işyerinde kendi elyazınızla tuttuğunuz kayıtlar,
-şahitler,
-bunun gibi aklınıza gelebilecek diğer delilleri siz tahmin edin.
Koray bey hızlı yanıtınız için çok teşekkürler. Ne yazık ki güvenlik kamerası ve maaş dekontu bulunmamakta. Ücreti elden alıyorum.
İşverenden "ara çalışma belgesi" istemem faydalı olur mu?
Şu anda çalışmaya devam ediyorum. SGK'ya durumu bildirdikten sonra yapılacak denetimde, şikayet edenin "ben" olduğum açıkça iş verene belirtiliyor mu veya öğrenilme şansı var mı? Kayıt dışı çalıştığım için işten atılarak elimin altındaki kanıtlarında yok olmasını önlemek amaçlı dikkatli olmam lazım.
Normalde haklı şikayetleri kurumun gizli tutması gerekiyor ancak uygulamada çok gizli kalamıyor. Ancak zaten siz böyle bir girişimde bulunduğunuzda işveren sizi büyük ihtimal işten çıkartır. İşveren sizi sigortasız çalıştırdığına göre kurumsal bir firma değil gibi. Sonuçta 1 yıllık geriye dönük bildirim işverene ciddi bir yük bindirir. Siz önce bellibaşlı delillerinizi el altında tuttuktan sonra işvereninizle uzlaşma yoluna gidin, uzlaşma olmazsa girişimlerinizi yapın. Ama dediğim gibi işveren sizi işten çıkartmak istedikten sonra iş hukuku sizi çok kollayamaz. Sadece 1 yıllık sigorta haklarınızı kazanmanızı sağlar.
- - - Updated - - -
Siz böyle bir girişimde bulunmadan önce o işyerinde çalışmaya devam etmek isteyip istemediğinize karar verin.
Alıntı:
Normalde haklı şikayetleri kurumun gizli tutması gerekiyor ancak uygulamada çok gizli kalamıyor. Ancak zaten siz böyle bir girişimde bulunduğunuzda işveren sizi büyük ihtimal işten çıkartır. İşveren sizi sigortasız çalıştırdığına göre kurumsal bir firma değil gibi. Sonuçta 1 yıllık geriye dönük bildirim işverene ciddi bir yük bindirir. Siz önce bellibaşlı delillerinizi el altında tuttuktan sonra işvereninizle uzlaşma yoluna gidin, uzlaşma olmazsa girişimlerinizi yapın. Ama dediğim gibi işveren sizi işten çıkartmak istedikten sonra iş hukuku sizi çok kollayamaz. Sadece 1 yıllık sigorta haklarınızı kazanmanızı sağlar.
- - - Updated - - -
Siz böyle bir girişimde bulunmadan önce o işyerinde çalışmaya devam etmek isteyip istemediğinize karar verin.
çok sağ olun.
alo 170 hattına ihbarda bulunun. suçüstü yapılması gerekir. hiçbir delile ihtiyacınız olmaz, geçmişe dönük tescili sağlarsınız. işverene her bir kaçak işçi için 36 asgari ücrete kadar ceza uygulanır. tahmin ediyorum ki yanında sizin haricinizde sigortasız çalışan kişiler de vardır. böyleleri en ağız yaptırımı hak ediyor. peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde işçinin hakkını alnının teri kurumadan ödeyiniz şeklinde buyurmuştur. bunlar gibilerin hakkınıza girmesine, alın terinizi çalmasına müsaade etmeyin.
Alıntı:
sgkistakip rumuzlu üyeden alıntı
alo 170 hattına ihbarda bulunun. suçüstü yapılması gerekir. hiçbir delile ihtiyacınız olmaz, geçmişe dSaygılarımla.önük tescili sağlarsınız. işverene her bir kaçak işçi için 36 asgari ücrete kadar ceza uygulanır. tahmin ediyorum ki yanında sizin haricinizde sigortasız çalışan kişiler de vardır. böyleleri en ağız yaptırımı hak ediyor. peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde işçinin hakkını alnının teri kurumadan ödeyiniz şeklinde buyurmuştur. bunlar gibilerin hakkınıza girmesine, alın terinizi çalmasına müsaade etmeyin.
Haklısınız ancak geriye dönük işe ilk başladığı tarihte işveren ile uzlaşamazsa hizmet tespiti yaptırması gerekir. Bunun içinde yukarıda bahsettiğim gibi deliller gerekir. Sigortasız işçi çalıştıran bir işvereninde "personelinin ilk işe başlama" tarihinde dürüst olabileceğine çok ihtimal vermiyorum.
- - - Updated - - -
Sonuç olarak işçinin tek başına beyanı uzlaşı olmadan yeterli gelmez.
Alıntı:
Haklısınız ancak geriye dönük işe ilk başladığı tarihte işveren ile uzlaşamazsa hizmet tespiti yaptırması gerekir. Bunun içinde yukarıda bahsettiğim gibi deliller gerekir. Sigortasız işçi çalıştıran bir işvereninde "personelinin ilk işe başlama" tarihinde dürüst olabileceğine çok ihtimal vermiyorum.
- - - Updated - - -
Sonuç olarak işçinin tek başına beyanı uzlaşı olmadan yeterli gelmez.
Yorumlarınız benim için çok değerli bu yüzden çok teşekkür ederim. İşverenimin çevresi biraz geniş ve çeşitli yerlerle sıkı bağlantıları olduğunu biliyorum. Beni en çok düşündüren konu budur. Denetimleri atlatması olasılığı yüksek.
- - - Updated - - -
Alıntı:
sgkistakip rumuzlu üyeden alıntı
alo 170 hattına ihbarda bulunun. suçüstü yapılması gerekir. hiçbir delile ihtiyacınız olmaz, geçmişe dönük tescili sağlarsınız. işverene her bir kaçak işçi için 36 asgari ücrete kadar ceza uygulanır. tahmin ediyorum ki yanında sizin haricinizde sigortasız çalışan kişiler de vardır. böyleleri en ağız yaptırımı hak ediyor. peygamber efendimiz bir hadisi şerifinde işçinin hakkını alnının teri kurumadan ödeyiniz şeklinde buyurmuştur. bunlar gibilerin hakkınıza girmesine, alın terinizi çalmasına müsaade etmeyin.
Keşke herkes bu şekilde düşünüp işçisinin hakkını verse. Denetimden kurtulma şansı yüksek biri ne yazık ki.