Bahçe Katı Su İzolasyonu Problemi
Merhabalar değerli hukukçular ve hukuk severler,
Bir ay önce ikinci el olarak satın aldığımız bahçe katı evimizde, duvarlarda nemlenme problemi olduğunu eve taşınırken ve özellikle boyacı evi boyarken bizi uyarmasıyla fark ettik. Evi satın aldığım kişi kabul etmemekle birlikte, apartman sakinleri apartmanın temelinde su yalıtımı olmadığını söylüyor.
2011 yapımı bir binaya nasıl su yalıtımsız oturma ruhsatı vermişler o kısmını henüz araştırma fırsatım olmadı maalesef.
Ben öncelik bir izolasyon firmasından etüd yapmasını ve durumu tespit etmelerini isteyeceğim.
Ardından eğer izolasyon yoksa bunun yaptırılmasını sağlamak istiyorum.
Sizlere sormak istediğim konu şudur: Eğer izolasyon yoksa, müteahhidin suçu mu doğar ve bu eksiği onun mu gidermesi gerekir? Bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?
Eğer izolasyon var ancak yetersizse, apartmanca bunu ortak gider olarak yaptırma şansım var mıdır? Çatıda bir zorunluluk olduğunu biliyorum ancak su yalıtımı için böyle bir madde bulamadım maalesef.
1-2 sene oturup evi satmak işin kolayına kaçmak olacak. Evden çok memnun olduğumuz için, kış gelmeden bu problemleri çözersek uzun seneler otururuz diye düşünüyoruz.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Bahçe Katı Su İzolasyonu Problemi
Merhaba,
Cevap verirseniz çok sevinirim.
Herkese şimdiden teşekkürler, saygılarımla.
Merhaba,
Cevap vermeniz dileklerimle.
İyi günler...
Duvardaki nemlenme zemindenmi ileri geliyor geliyor? Yoksa duvarlar kaldırım seviyesinin altında kaldığı için yağmur sularından süzülen sumu nem yapıyor? Yoksa binanın zeminde olmasından dolayı ve kuzey güney cepheli yerlerde yoğunlaşmadan kaynaklı bir nemmi var? Bunu tespit ettirdinizmi?
Denizlide doğalgazın gelmesinden dolayı merkezi sistemden bireysel sisteme geçişler oldu buda enterasandır. bu dönüşümün yapıldığı binalarda orantısız ısı olmasından yoğunlaşma kaynaklı sorunlara yol açtı.
Ayrıca yine alt yapı çalışması yapılırken binalara su izolasyonu yapmaları konusunda uyarıda bulunulmadı ve bunun için zaman tanınmadı. Binaların yağmur su giderleri eskiden kanalizasyona giderken kaldırıma akıyor ve Denizlide bahçe katı binalarda rutubet ve nemlenme sorunlarına yol açtı.
Merhaba Sayın ceceli341,
Eve taşınalı henüz 3 hafta oldu ancak özellikle son yağan aşırı yağmurlar sonucu bazı duvarlarda hafif kabarmalar mevcut. Bu durum bizi kış mevsimi öncesi korkuttu.
Hukuki bir girişimde bulunmadan önce, bir izolasyon firması ile görüşüp durum tespiti yaptırmamı öneriyorsunuz anladığım kadarıyla.
O halde, öncelikle apartman yöneticisi ile görüşüp izolasyon durumu ile ilgili net bilgi alayım, ardından da durum tespiti yaptırayım.
Peki, eğer izolasyon yoksa ya da yetersizse, müteahhitin hukuki bir yükümlülüğü doğar mı? Ya da apartmana bunu ortak gider olarak yaptırma şansım olur mu?
Sonuçta ben bu işlemi cebimden ödeyip yaptırsam bile, apartmanın temeli de bu yapılan iyileştirmeden faydalanacak.
Yukarıda dediğim gibi Nemlenme ve kabarma, temel yada kaldırım seviyesi altında kalan yerde ise apartmanın ortak gideridir. Diğer türlü nemlenme de kendiniz çözüm bulmanız ve karşılamanız gerekir. Mütahitin su izolasyonu binayı hangi yönetmeliğe göre ne zaman yaptığına göre değişir.
Denizlideki yeni kaldırım sistemini bildiğimden, Bunun için pek çok yerden izin almak gerekecek ve baya maliyetli bir iştir.
Teşekkürler yanıtınız için.
Ben araştırmaya devam ediyorum.
Sizlerin fikirlerine de bir gelişme olduğunda yeni danışmak isterim.
İyi günler, saygılarımla.
Alıntı:
alimurat83 rumuzlu üyeden alıntı
Teşekkürler yanıtınız için.
Ben araştırmaya devam ediyorum.
Sizlerin fikirlerine de bir gelişme olduğunda yeni danışmak isterim.
İyi günler, saygılarımla.
Merhaba,
Benzer sorunu bende yaşıyorum. Nasıl bir yol izlediniz? Hukuki bir dayanak ile yaptırım yapabiliyor muyuz?
Yardım edebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler,
Merhabalar,
Konu üzerinde çalışmaya devam ediyorum.
Öncelik bir izolasyon firmasından durum tespiti yapmasını talep ettim ve gelip evi incelediler. Problemin temel izolasyonunun eksik olması kaynaklı olduğunu söylediler. Aynı şekilde aile dostumuz bir müteahhit abimden de durumu teyit ettirdim, bu tarz bir nemlenmenin sadece temelde uygulanması gereken "bohça izolasyon"un olmaması ya da varsa da bir yerlerinden su sızdırmasından kaynaklanabileceğini söyledi.
Bina ile ilgili belediyeden bilgi aldık ve temel ruhsatının 2010'da alındığı ve o tarihte "bohça izolasyon"un zorunlu olmadığını söylediler. İnşaatın denetimini yapan firma da şansımıza kapanmış. (Muhtemelen kapanıp farklı bir isimle yeniden açılmıştır. Güzel ülkemin çakal insanları)
Müteahhitle öncelikle güzellikle konuşmayı denedim. Telefon edip yüzyüze konuşmak, bir çayını içip tanışmak istediğimi gayet medeni bir şekilde ilettim ancak kendisi oralı olmadı. "Benimle ne ilgisi var, usta getirip kendiniz yaptıracaksınız" dedi. Ben de teşekkür edip telefonu kapattım. Bu konuşma beni haklarımı sonuna kadar aramak konusunda inanılmaz kamçıladı, kendisine buradan teşekkürü bir borç bilirim :)
Şimdi izleyeceğim yolu şu şekilde belirledim.
Öncelikle müteahhite noter kanalıyla ihtarname çekeceğim. Bu elimde hukuki süreci başlattığıma dair kanıt olacak.
İhtarname süresi bittiğinde halâ konu ile ilgilenmemiş olursa dava açacağım. Bu tür konularla ilgili çalışan bir avukat bulduk. Konu ile ilgili müteahhidin sorumluluğu olduğunu ve davayı kazanacağımızı söyledi. Hayırlısı olsun demekten başka çare yok.
Hepinize saygılar.
Binalarda gizli ayıp ile ilgili dava açma hakkınız var elbette. Davanın sonucunu buradan bildirirseniz bizde öğrenmiş oluruz.
Fakat izolasyon mecburiyetinin olmaması. Daireyi mütahitten değilde muhtemelen bu sorunu bilen ve bilerek size satan başka birinin olması. Denizlideki Yol ve kaldırım çalışmalarından dolayı daha önce olmayan bir sorunun bu çalışmalardan sonra ortaya çıkması. Yağmur sularının kanolizasyon hattına değilde kaldırıma verilmesi ve kaldırımların bu tür suları temele sızdırması gibi faktörleride göz önünde bulundurunderim. Denizlide şu anda bütün bahça katı binalar ve boldurumlar su alıyor malesef.