Anonim şirketlerin devlete ait borç hukuku hakkında
%50-%50 Anonim şirketi ortağı iki kişinin kendi adına olan şirketlerinin ssk ve vergi borçları mevcut şirketlerinden ve kendi mal ve banka varlıklarından devlet tarafından tahsil edilemezse ; başka bir şirket üzerinde bulunan toplamdaki %50 hisseleri oranındaki yeni şirketin maddi veya başka değer arz edebilecek mal varlıklarını da devlet haciz edebilir mi?
Teşekkürler
Acil lütfen rica ediyorum.
Önder.
Cevap: Anonim şirketlerin devlete ait borç hukuku hakkında
Alıntı:
mehmet onder rumuzlu üyeden alıntı
%50-%50 Anonim şirketi ortağı iki kişinin kendi adına olan şirketlerinin ssk ve vergi borçları mevcut şirketlerinden ve kendi mal ve banka varlıklarından devlet tarafından tahsil edilemezse ; başka bir şirket üzerinde bulunan toplamdaki %50 hisseleri oranındaki yeni şirketin maddi veya başka değer arz edebilecek mal varlıklarını da devlet haciz edebilir mi?
Teşekkürler
Acil lütfen rica ediyorum.
Önder.
Anonim şirket ortakları şirketin hiçbir borcundan sorumlu değildir. SGK'nın prim, ceza ve diğer alacaklarından ise işveren vekilleride (yönetim kurulu başkan ve üyeleri) sorumlu olur.
Cevap: Anonim şirketlerin devlete ait borç hukuku hakkında
Biraz karışık anlatmışsınız. Dediğiniz şu sanırım. x firmasına ortağım, devlete olan borcumdan x firmasına haciz yapılabilirmi? Devlete ait olan borcunuz bir şirketten dolayı ise adınıza borç takibi işlemlerinin önce yapılması gerekiyor. yani şirket borcunuzun ortaklık yada müdür iseniz ona yönelik borca çevrilmesi gerekiyor. Devlete ait borcunuz kendi borcunuz ise yukarıdaki işlemlere gerek yok. Bundan sonra devletin yapabileceği işlemde x şirketine haciz bildirisi göndererek bu şirketteki hak ve alacağınıza haciz koyabilir. yani bu nedir o şirketten maaş alıyorsanız maaşa, kar payı alıyorsanız bu paya gibi. fakat şirketin herhangi mal varlığına banka hesabına haciz koyamaz. ancak bu devlet alacağında fazla uygulanan bir yol değildir. Devletin hiç uygulamadığı başka bir yolda (isterse uygulayabilir ancak bu yolu genelde normal şahıslar uyguluyor) şirket ortağının borçları nedeniyle şirketin iflasını isteyebilir.