Bankanin haksiz yere Çekİmİ yazdirmasi
Merhaba değerli hukukçular genç bir ticaret adamıyım benim için oldukça önemli bir konuda siz saygın hukukçuların yorumlarını ve ne yapılması gerektiği konusunda gerçekten bilgilerinize ve yönlendirmenize ihtiyacım var..
Uzun zamandır ticari hayatımda çek kullanan ve çeklerimin ödenmesinde hiç bir sorun yaşamamış biri olarak bir kaç gün önce başıma gelen olayı sizlere anlatmak istiyorum.
çalıştığım şubeyi iş yerime daha yakın olması nedeniyle değiştirdikten sonra,sorunlar yaşamaya başladım şubeye ve müşteri temsilcime ulaşamama telefonlara bir türlü muhatap bulabileceğim birini bulamama gibi bu sorunlar çekimin yazılmasına kadar gitti.
durum şöyle gelişti 3 gün önce saat 15:30 civarında banka beni arayarak takasta çekimin olduğunu söyledi ancak kmh hesabımın eksi bakiye verdiğini ve bu bakiyeyle birlikte çek tutarı kadar para yatırmamı istedi.bende hızlı bir şekilde en yakın atm şubesinden 15:49 da kmh eksi para tutarı ve çek miktarını yatırdım,bankaya telefonla ulaşmaya çalıştım ulaşamadım.
derken ofise geçtim;saat 17:30 civarında internet şubesinden hesabı kontrol ettiğimde çekin ödenmediğini farkedip bankaya tekrar telefonla ulaşmaya çalıştım.zor uğraşılar neticesinde operasyon bölümüne bağlandım ;bana çekimin yazıldığını söylediler gerekçe olarak hesabımın 2 ay eksi bakiyede kalmasından dolayı işlem yapılmadığını çekin ödenmediğini söylediler.
ancak bu pervasızlıklarından ötürü benim ticari hayatım zedelendi.
1.beni aradıklarında bana sadece çek tutarını ve artı para faizini ödememin yeterli olacağını söylemişlerdi.bende zaman geçirmeden ödedim
2.ben bankaya durumla ilgili ulaşamamla birlikte bana çekiniz yazılıyor diye kimse hiç bir konuda bilgi vermedi
3.pişkinlikleri bununla yetmedi bana çek hesabınızdan ödenir denildi ancak ertesi gün öğle saatlerine kadar beklememe rağmen,çek tutarının ödenmediğini görüp hemen lehtar firmaya çeki aynı bankanın hesabımından havale ederek ödeyip çeki ertesi gün şubeye teslim ettim.
4.banka düzeltme yasasının değiştiğini hiç bir müdahale edilemeyeceğini söylüyor ve merkez bankasında kaydım yazılmış çeki olan biri olarak geçiyor..
haksız yere zedelenen ticari onurumu nasıl bir düzeltme yoluna gidebilirim
banka adına maddi manevi hukuki yollarımı nasıl arayabilirim?
çok teşekkür ederim saygılarımla...
Cevap: Bankanin haksiz yere Çekİmİ yazdirmasi
Öncelikle geçmiş olsun. Ticaretle uğraşıyorsunuz ve sizinde bildiğiniz gibi çek görüldüğünde ödenir. Yani siz istediğiniz kadar çeke ileri bir tarih dahi yazsanız, bankaya ibraz edildiğinde hesabınızda karşılığı meblanın hazır olması gerekir. Bankanız "çekiniz var, hesabınızda para yok" demek gibi bir mecburiyeti bulunmamakla birlikte size haber vermeden dahi çekinizi yazabilir. Bu nedenle bankadan herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacağınız kanaatindeyim.
Hesabımda para olduğunu belirtiyorum
Alıntı:
ilhano rumuzlu üyeden alıntı
Hesabımda para olduğunu belirtiyorum
KMH eksi bakiye veriyor demişsiniz. KMH eksi bakiye verirken bu bakiye+çek tutarı kadar para yatırmanız gerekirdi. Sadece çek tutarı kadar para yatırdığınızda en önce KMH sıfırlanacak, kalan para hesapta kullanılabilir olacaktır.
Bunun dışında, siz daha parayı yatırmadan önce çekin arkası da yazılmış olabilir.
Çek kullananlar, çeklerinin karşılıklarını BİR GÜN ÖNCE hesaba yatırırlar ki, alacaklı sabah 8:30'da bankaya gitse bile karşılığı olsun.