Hakarete yönelik tazminat davası
Merhaba arkadaşlar,
Türkiye'de ilk senem, Eskişehir'de üniversite okuyorum. Bir senedir özel kız apartında kalıyorum ve son ay apart sahibimle para konusunda anlaşmazlıklar yaşandığı için adam bana çeşitli hakaretlerde bulundu. Oda arkadaşımı kolundan tutup sokağa fırlattı, bana "senin ağzını-burnunu kırarım" gibisinden hakaretler savurdu. Bundan başka, ırkçılık yapıp türk arkadaşımın yanında "sen türksün, ben bunlara acıdım" deyip arkadaşımın yanında beni ve milletimi aşağıladı. Ben bu konuda neler yapabilirim? Mahkemeye başvurup tazminat davası açabilir miyim?
Ve ek olarak belirtmeliyim ki, şu an oturduğum apartın yasadışı çalıştığını duydum, vergi dairesine de şikayet edebilir miyim?
Dikkate aldığınız için teşekkürler.
Cevap: Hakarete yönelik tazminat davası
Öncelikle oda arkadaşınızla birlikte hakaret ve tehtitden şikayette bulunup ceza davası açılmasını sağlayabilirsiniz. Söz konusu işletmenin vergi kaçırdığına inanıyorsanız defterdarlığa iddianızı kanıtlayıcı açıklamalarla şikayet dilekçesi verebilirsiniz. Defterdarlık bu tip şikayetleri atlamaz, inceletir. Bunun dışından tazminat davası açmanız için öncelikle Sacılığa yapacağınız şikayetin dava aşamasını dönüşüp, karşı tarafın ceza alması gerekir. (bunun dışında direk olarak da tazminat davası açabilirsiniz ancak muhtemelen dava hakimi ceza davasının sonuçlanmasını bekler.)
Ancak açacağınız manevi tazminat davasından bir şey elde etmeniz çok zor. Maddi tazminat davası dışındaki manevi tazminat davalarına "haksız zenginleşme" gerekçesiyle ele gelir bir ceza uygulanmıyor. ünümüzde en ağır hakaret davalarına bile verilen manevi tazminat cezaları ortalama bin ila onbin tl arasında karar veriliyor.