Tek böbrek ile askere alınmam hususunda.
Merhaba arkadaşlar,
Doğuştan tek böbrekliyim ve 2003-2004 yılları arasında kısa dönem askerlik yaptım.
Tek böbrekli olduğumu sonraki yıllarda öğrendim.
Askerlik şubesinin sağlık kayıtlarında askerliğe elverişlidir diye tutanakta olması gerekiyor.
Şimdi bu duruma istinaden, bir bardak soğuk su mu içeyim :DD yoksa hukuki yönden peşine mi düşeyim?
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim,
(Yeni mi aklınıza geldi diye içinizde bir soru oluşacaksa, evet önceleri ne yazık ki hukuki yönünü hiç düşünmemiştim)
Cevap: Tek böbrek ile askere alınmam hususunda.
Yani yapmak istediğiniz, ben askerlik yaptım ama elverişli değilim askerlik yapmaya o yüzden yaptığım askerliğin karşılığını almak istiyorum devletten ben bunu anladım konunuzdan, yanlışım varsa düzeltiniz,
Alıntı:
Robinson_Crusoe rumuzlu üyeden alıntı
Yani yapmak istediğiniz, ben askerlik yaptım ama elverişli değilim askerlik yapmaya o yüzden yaptığım askerliğin karşılığını almak istiyorum devletten ben bunu anladım konunuzdan, yanlışım varsa düzeltiniz,
Evet hocam dediğiniz gibi, nasıl vatandaş devlet karşısında yapmış olduğu bir hatadan ötürü yaptırıma uğruyorsa, bende askerlik yapmaya elverişli olmadığım halde askere alınmamdan ötürü yapılan bu hatanın aleyhime nasıl bir artısı olur diye öğrenmek istiyorum. Sonuçta sağlık denetiminde ihmal var.
Askerlik şubesine gittiğinizde tek böbrekli olduğunuza dair raporunuzu sunmanıza rağmen askerlik yaptırılmadı size değil mi?
lehinize + sonuç çıkartabilme ihtimali olduğunu sanmıyorum.
Askere elverişli olmasaydınız nasıl askerlik yapacaktınız? Yapmışsınız ve problem yok ortada. Demek ki elverişliymissiniz. Buradan çıkartacağımız tek sonuç var; Bir insana iki böbrek fazla.
- - - Updated - - -
Bir doktor şöyle demiş; Tek böbrekli hastaların, gelişen böbreklerinin iki böbreğinin vazifesini yerine getirebilir.
Hocam tek böbrekli olduğumu o zamanlar bilmiyordum ve elimde belge yoktu. Askere alım işlemlerinde sağlık taramasından geçirilir ve tek böbrekli türk vatandaşı askerlik yapaz denilir. Sonuç alamayacağımı bende tahmin ediyorum fakat, hukuki olarak benzer olaylar örnek teşkil edebilir diye düşünüyorum.
Buna istinaden kafamda soru işaretleri kalmasın diye bilgi almak istiyorum.
Bir insana iki böbreğin fazla olduğu düşüncesi bence doğru değil hocam.(Bu doktorların sadece bir tesellisi)
O zaman iki göz yada iki kulak ta fazla, sonuçta tek gözde görüyor, tek kulakğın işittiği gibi ama düşüncenize katılmamakla birlikte saygı duyduğumuda bilmenizi isterim.
- - - Updated - - -
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Askere elverişli olmasaydınız nasıl askerlik yapacaktınız? Yapmışsınız ve problem yok ortada. Demek ki elverişliymissiniz. Buradan çıkartacağımız tek sonuç var; Bir insana iki böbrek fazla.
- - - Updated - - -
Bir doktor şöyle demiş; Tek böbrekli hastaların, gelişen böbreklerinin iki böbreğinin vazifesini yerine getirebilir.
Hocam doktor doğru söylemiş fakat tek böbrekli bir kişi askere alınmaz diye TSK nın yasası mevcut.
Tek böbrekliolduğum için spor yapamıyorum ve böbrek zaten diğeri olmadığı için normalden büyük ve yorulma anında şişme yapıyor.
Allahtan gazinada görevli olduğum için spor filan yapmadım, aksi halde aksi bişey olmayacağını kimse iddaa edemezdi.
İki böbrek fazlayı latife olsun diye söylemiştim. Ama doktorlar doğuştan tek böbreği olanların tek böbreğin iki böbreğin yerine görev yapabilecek şekilde geliştiğini söylüyorlar.
Askerlik sağlık muayenesi yüzeysel yapılıyor. Siz tek böbrekli olduğunuzu söyleseydiniz, bununla ilgili rapor verseydiniz ve sizi askerliğe elverişlidir raporu verilseydi( Buna o anda itiraz hakkınızda vardır) o zaman bir hakkınız olabilirdi.
Alıntı:
İki böbrek fazlayı latife olsun diye söylemiştim. Ama doktorlar doğuştan tek böbreği olanların tek böbreğin iki böbreğin yerine görev yapabilecek şekilde geliştiğini söylüyorlar.
Askerlik sağlık muayenesi yüzeysel yapılıyor. Siz tek böbrekli olduğunuzu söyleseydiniz, bununla ilgili rapor verseydiniz ve sizi askerliğe elverişlidir raporu verilseydi( Buna o anda itiraz hakkınızda vardır) o zaman bir hakkınız olabilirdi.
Kesinlikle hocam, yüzeysel yapıldı ve dediğiniz gibi belge olmadığı için sunmadım.
Tek böbrek kesinlikle diğerinin yerini tutuyor ama ne yazık ki onun gibi normal bir yaşantınız olmuyor hocam.
En basit örneği antibiyotik alamıyorum ama düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürler hocam.
Sağlıcakla kalın,
Alıntı:
Vazifesini yerine getirir doğrudur. Fakat Normal bir insanın yaşam tarzı ile tek böbrekli bir insanın yaşam tarzı arasında ''önemli'' farklar bulunmakta.
Doğuştan tek böbrekli biri olarak söylüyorum ben bunu.