Kendi ayrılan çalışanın ihtarı
Sigortalı çalışanım kendi isteğiyle işten ayrıldı ve aradan 1 ay sonra ihtarname çekmiş 5 yıldır çalışıyorum para alamadım diye hafta sonu ve yıllık tatillerle ve tazimanla birlikte yuklu bır para koparmaya çalışıyor bugune kadarkı butun maaşlarını kurusu kurusuna almıstır ama alırken hıcbır resmı makbuz ve ımzası bulunmamaktadır butun maaslarını elden almsıtır ıyı nıyetımızden hıc bır zaman aklımıza bole bısey yapacagını getırmeyerek her zaman rahat davrandık elımde dukkanın gunluk ne almısım ne vermısım dıye tuttugum defterden baska bır sey yok orda bazı maaslarını kendı el yazısıyla yazmıslıgı mevcuttur aldıgı paraları. muhtamelen dava acıcak bu durumda nasıl bır yol ızlemelıyım ve nasıl bır sonuca ulasırım lutfen yardımlarınızı ve bılgılerınızı eksık etmeyın boyle bır hırsızlık ve dolandırıcık karsısında ne yapmam gerekıyo şimdiden tesekkurler
Cevap: Kendi ayrılan çalışanın ihtarı
Biliyorsunuzki 2012 yılından beri işçilerin maaşlarının banka kanalıyla ödenmesi gerekmektedir. Siz bunu atlayarak 1-0 yenik başlamışsınız. Maaşları ödediğinize dair elinizde bir belgede yok. Sizi zorlayacak bir dava.
Ancak dava sürecinde hakimin göz önünde bulunduracağı durumlar var; "Olağan yaşamın akışı" gibi. Bir kişi 5 yıldır çalışıyor ve hiç maaş almıyor ve bu duruma itiraz etmeden çalışmaya devam ediyor. Ardından işyerinden herhangi bir ildirim yapmadan ayrılıyor, 1 ay sonra ihtar çekiyor. Bu kişi 5 yıldır çalıştığı yerden maaş almadan geçimini sağlıyor. İşte bu durum Hayatın Akışına uygun değil.
Yinede zor bir durumdasınız ama tutupta "işçi davayı kesin kazanır, yada siz kesin kaybedersiniz" şeklinde yorum yapmak mümkün değil.
Birde bu yorumu yaparken sizin burada yazdığınız 2 satır yazıya dayanarak yapıyorum, birde "karşı tarafın elinde ne var" sorusunun cevabı olmalı.
Saygılarımla.
- - - Updated - - -
Ayrıca elinizde bir defter olduğunu ve bu defterde kendi el yazısıyla aldığı maaşları belirttiğini söylemişsiniz.
Tek çalışanınız bu kişiyse ve açıkca "xxx kişinin maaşı" gibi bir ibare varsa işiniz kolaylaşır. Ama birden fazla çalışanınız varsa; "benim yazım ancak diğer çalışanın maaşı" diye savunma yapabilir.
Bence siz elinizdeki delilleri tekrar bir gözden geçirin geriye dönük olarak.