Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla Yapılacak Takipte Ödeme Emri
Merhaba,
Kız arkadaşım EVDİZ'den yaptığı alışverişin bir senedini ödeyemedi. EVDİZ avukatı, icraya verdiklerini söyleyerek haciz memurlarını gönderdiklerini(!), yolda olduklarını vs. söylemiş. Ayrıca kız arkadaşımın annesi ile de konuşarak kadını korkutmuşlar.
İcra dairesinden ödeme emri gelmeden haciz yapılamayacağını, korkutma amacıyla yaptıklarını vs zar zor anlattım. Kız arkadaşım EVDİZ avukatlarını aramış ve ödeme emrinin gelmediğini söylemiş. EVDİZ Avukatı da ödeme emrinin gelmesine gerek olmadığını, haciz memurlarının yolda olduğunu söylemiş(!).
Ben de EVDİZ avukatını arayarak madem icraya verdiniz icra dairesini ve dosya numarasını verin dedim. Bize ödeme emri gelmedi, öyle şey mi olur dedim. Avukat elektriklerin kesildiğini söyleyerek (!) dosya numarasını veremeyeceğini söyledi. Bir hafta sonra tekrar arayıp sordum. Bu sefer de sistemleri kilitlendi (!)...
Aradan 2 hafta geçti ve "Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla Yapılacak Takipte Ödeme Emri" 2 gün önce geldi. Ve aşağıdaki şekilde borç çıkarmışlar.
Kod:
958,49 TL asıl alacak
76,84 TL işlenmiş faiz
2,88 TL %0,3 komisyon
479,25 TL %50 cezai şart
30 TL masraf...
Toplam: 1.547,46 TL
Borcunuzu itiraz süresi içinde öderseniz: Takip toplam: 1.547,46 TL + Vekalet ücreti: 187,5 TL + Harç: 99,41 TL + Masraf: 22,6 TL = TOPLAM: 1856,97 TL
.
Yani 960 TL borcu, 1.860 TL'ye çıkarmışlar. Kız arkadaşım, ayrı bir sözleşme yapmış mı hatırlamıyor.
Bu emre itiraz etmek istiyoruz. Özellikle bu emirdeki %50 cezai şart, vekalet ücreti, masraflar ve harç hukuka aykırı değil mi?
Ödeme emrinin ekinde sadece 1150 TL lik senet var.
Bu konuda önerileriniz nelerdir?
Cevap: Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla Yapılacak Takipte Ödeme Emri
Yardımcı olabilecek var mı?
Cevap: Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla Yapılacak Takipte Ödeme Emri
Sözleşme yapmışlardır mutlaka o sözleşmeyi inceleyip okuyun faiz oranı ve cezai şat belirlenmiştir faiz oranının ödeme emrinde belirtilmesi gerekiyor masraf diye yazan kalemin de izahı olması gerekiyor zaten icra dosyası hesaplanırken masraf hesaplanır mükerrer olacak bu şekilde masrafın alacak yekününe dahil edilmesi. Cezai şart yüksek bence indirilmesi için dava açabilirsiniz.