Dersane Senet iptali mümkün mü?
Merhaba arkadaşlar,
Arkadaşlar benim bir dershane ile ilgili ufak bir problemim var. Dershane ile aramızda bir sözleşme ve 3500TL'lik senet imzalandı. Dershaneden 6 farklı ders almak için anlaşma sağlandı. Bu 6 dersin sadece 1 tanesini aldım ve gerisini eylül ayından itibaren alacağım. Zaruri durumlardan ötürü diğer dersleri alamayacağım. Hem maddi olarak, hemde manevi olarak almam mümkün olmayacak. Bu durumda iptalini dile getirdim. Halen almamış olduğum derslerin iptalinin yapılamayacağını söylediler. Sonuçta halen almadığım bir eğitim.
Hukuki açıdan bu mevzuda iptal söz konusu değil midir?
En son bir arkadaşımdan duyduğum kadarıyla artık senetlerin pek bir geçerliliği yok demişti? Böyle bir şey var mı?
Hukuki açıdan almadığım hizmetin iptalini dile getiremez miyim? Sonuçta hizmeti halen almamışım. İptali mümkündür diye düşünüyorum.
Bu konuda ne yapabilirim? Yardımlarınız için teşekkürler..
Cevap: Dersane Senet iptali mümkün mü?
1- Öncelikle "senetlerin geçerliliği yok" ifadesi yanlış. Senedi tahsil için icraya verir, icra takip başlatır. Ancak üzerinizde haczedebilecekleri bir şey yoksa senet bir işe yaramaz. Ama o senedin borcunu ödeyene kadar üzerinizde hep icra takibi durur.
2- Sizin sorununuza gelince öncelikle dershane ile imzaladığınız sözleşmeyi incelemeniz lazım. Hizmetten caymaya ilişkin sözleşmede yer alan maddeleri belirtirseniz hukukçu arkadaşlar sizi daha aydınlatıcı bilgiler verecektir.
Öncelikle bir hukukçu olarak değil aynı sorunu yaşamış birisi olarak cevap verdiğimi belirtmek isterim.
Dershaneye kayıt olurken imzaladığınız sözleşmedeki şartlara göre değişebiliyor. O yüzden bu tür şeyleri imza atmadan önce okumakta fayda var.
Dershaneler "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Dersaneler Yönetmeliğine" göre hareket etmektedirler.
MADDE 52 – (1) Dershanede öğrenci ücretleriyle ilgili işlemler, 11/2/2009 tarihli ve 27138 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Öğrenci ve Kursiyer Ücretleri Tespit ve Tahsil Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yapılır.
Belirtilen yönetmeliğin "Ücretlerin iadesi" bölümünde sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Alıntı:
iecface rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba arkadaşlar,
Arkadaşlar benim bir dershane ile ilgili ufak bir problemim var. Dershane ile aramızda bir sözleşme ve 3500TL'lik senet imzalandı. Dershaneden 6 farklı ders almak için anlaşma sağlandı. Bu 6 dersin sadece 1 tanesini aldım ve gerisini eylül ayından itibaren alacağım. Zaruri durumlardan ötürü diğer dersleri alamayacağım. Hem maddi olarak, hemde manevi olarak almam mümkün olmayacak. Bu durumda iptalini dile getirdim. Halen almamış olduğum derslerin iptalinin yapılamayacağını söylediler. Sonuçta halen almadığım bir eğitim.
Hukuki açıdan bu mevzuda iptal söz konusu değil midir?
En son bir arkadaşımdan duyduğum kadarıyla artık senetlerin pek bir geçerliliği yok demişti? Böyle bir şey var mı?
Hukuki açıdan almadığım hizmetin iptalini dile getiremez miyim? Sonuçta hizmeti halen almamışım. İptali mümkündür diye düşünüyorum.
Bu konuda ne yapabilirim? Yardımlarınız için teşekkürler..
Senetlerin iptali mümkün ancak senetlerin iptali borcu sona erdirmez.