Kişisel Bilgilerin Paylaşımı
Merhaba ;
Öncelikle aşağıda belirtmiş olduğum durumun, bu kategoriye uygun olabileceğini düşündüm ama kategori hatası var ise yetkili arkadaş konuyu uygun kategoriye taşıyabilirse sevinirim.
Bir kaç gün önce bulunduğum ildeki belediyenin cadde üzerindeki otopark görevlilerini, ilgili belediyenin internet sayfasında bulunan şikayet formu üzerinden bildirdim.
Şikayetimin ardından tarafıma ilgili personellerin uyarıldığı yönünde bir mail geldi. Yalnız, şikayette bulunduğum personellere benim ad, soyad ve adres gibi tüm kişisel bilgilerim verilmiş ve bu kişiler izinli olduğum dönemde bir kaç kişi çalıştığım kamu kurumuna gelip beni sormuşlar, görevim ve yetkim hakkında bilgi almaya çalışmışlar, bu kişi kim bizi şikayet etmiş vs gibi cümleler kurmuşlar.
Kişisel bilgilerimin gizlilik arz etmesi gerektiğini ve 3. kişiler ile bu şekilde paylaşılmaması gerektiğini düşünmekteyim ama yaptığım araştırmalarda bununla ilgili bir kanun bulamadım.
İlgili durumda benim haklarım nelerdir, ne yapabilirim.
Cevap: Kişisel Bilgilerin Paylaşımı
Sanırım aradığımı buldum.
1- HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLÂL (YTCK md.132).
1- Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlâl eden kimse, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
2- Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini kaydı suretiyle gerçekleşirse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
3- Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
4- Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın ve yayın yolu ile yayınlanması halinde, ceza yarı oranında artırılır.
Madde metninde, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğinin ihlâli suç olarak tanımlanmaktadır.
* Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliği ihlâl (YTCK.132/1),
* Kişiler arasındaki haberleşmenin içeriğinin kaydedilmesi. (YTCK 132/2),
* Kendisiyle yapılan haberleşmenin içeriğini alenen ifşa etmek (YTCK 132/3) suçlarının basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde ceza arttırılır.
Ayrıca tüm bu suçların;
* Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanmak
suretiyle,
* Belirli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle,
- İşlenmesi halinde ceza yarı oranında arttırılır (YTCK 137).
- Bu suçlara teşebbüs mümkündür (YTCK Md.35).
- Bu suçlara iştirakin her hali mümkündür (YTCK Md.37,39)
- Bu maddedeki suçların soruşturması ve kovuşturulması şikayete bağlıdır (YTCK Md.139).
ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLÂL (YTCK Md.134)
HANGİ İLİŞKİLER ÖZEL HAYATI OLUŞTURUR
- Bireyin kimliğine ilişkin bilgi ve kayıtlar