Görev ihmali ve görevi kötüye kullanma suç duyurusu
Gençlik liderliği stajımı değerlendiren gençlik merkezi müdürü toplamda 3 kez yanıma gelmesine rağmen beni tam ve net tanımamasına rağmen staj puanımı 70 puan altı vererek stajımı başarız yaptı ama diğer stajyerleri geçirdi bu kurum müdürü hakkında görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suç duyurusunda bulunabilirmiyim?Ne yol izlemem gerekir...
Cevap: Görev ihmali ve görevi kötüye kullanma suç duyurusu
Suç duyurusunda bulunabilir ama Savcı takipsizlik kararı verir. Staj puanınızı düşük vermesinin görevi kötüye kullanması sonucunu doğurmaz. Bunun için size karşı bir artniyetli olarak düşük puan vermiş ve sizinde bunu kanıtlayabilecek delilleriniz olmalı. Öteyandan staj puanınıza idareye ve ardından İdare Mahkemesine itiraz edebileceğiniz kanaatindeyim.
Böyle bir yaklaşım kabul görseydi düşük not alan herkes amirine/hocasına beni dinlemedi tam tanımadan anlamadan puan verdi diye görev ihmali ve görevi kötüye kullanma suçlamasıyla karşıkarşıya bırakırdı.Benzer şekilde savcı beni dinlemedi, hakim beni anlamadı diye tüm karar mercileri suçlama altında kalırdı.Böyle bir iddia ile suç duyurusunda bulunursanız sonuç alamayacağınız(karşı tarafın görevi kötüye kullandığını itiraf etmesi haricinde) gibi iftira suçlamasıyla karşılaşabileceğinizi keza karşı tarafında tazminat hakkının saklı olduğunu da hatırlatırım.
İdareye itiraz edeceğim o zaman ama beni tanımadan ve hakkımda tam bilgi sahibi olmadan değerlendirme yapıp stajımı nasıl başarısız yapabilirki?
görevi ihmal davası açamazmıyım?
Kişiler ceza davası açamaz.Ceza davasını savcı açar.En fazla savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir.Ortada subjektif bir iddia dışında bir şey sunulmaz ise(belge, görüntü kaydı veya bir itiraf) takipsizlik çıkar.Bu defa karşı tarafa iftiradan suç duyurusunda bulunma ve tazminat hakkı doğar.Elde beni tam tanımadan(tam tanıma kavramı kişiden kişiye göre değişir) bıraktı gibi tek taraflı bir iddia ile bir şey çıkacağını beklemek gerçekçi olmaz.