Trafik kazası ve menfi tespit..
Merhaba Arkadaşlar;
Rent a Car aracıyla yaklaşık 2 yıl önce kaza yapmıştım.Uzun uğraşlar ve gerginlikler sonunda ailemle yaşamış olduğum eve icra memurları geldi.Bunun üzerine bir avukata giderek izlemem gereken yol hakkında bilgi almak istedim.Bana borcu ödemem gerektiğini, yoksa da taksitlendirme yapabileceğimi söyledi.Bu borcu ödememin, borcu kabul etmiş olduğum değilde icra gibi tehditle karşı karşıya kalmış olmamdan dolayı olduğu anlamına geleceğini söyledi.Ayrıca asli hukuk mahkemesinden icra kararının durdurularak menfi tespit davası açmam gerektiğini belirtti.İlk olarak gidip dava açma işlemlerimi hallettim.Daha sonrada karşı tarafın avukatıyla görüşerek borcun ödeme planı oluşturuldu ve imzalandı.İlk olarak orda elden ödeme yaptım.Oysa ödeme planında ilk taksit bir ay sonra görünmekteydi.Avukatına soruyorum neyin parası diye (araç değer kaybı mı?Serviste kaldığı gün mü? Hasar tutarımı?), ben bilmem diyor.Son 4-5 ay ödemem kaldı.Şimdi de avukat harç parası daha ekliyor.
Bu arada görüştüğüm bazı kişiler bana taahhüt imzaladığım için o borcu kabul etmiş sayıldığımı ve hiçbir hak arayamayacağımı söylüyor.
Bazıları da ödemelerim bitince menfi tespit davası açabileceğimi söylüyor.
Ben ise ne yapacağımı bilemiyorum.
Bu olayı uzun uzun yazmıştım fakat sayfa yenilenince silinmiş oldu, yazık oldu :(
:! Notlar:
Araç Kiralama bedeli=80*3=240 tl
Serviste kaldığı gün= Yaklaşık 1 ay
Hasar bedeli=9000 tl
Aracın değeri=30.000 tl
Rent A Car iddia ettiği değer kaybı= 10.000
Kaza kontrolsüz kavşakta ve bir başka aracın benim kullanmış olduğum araca sol taraftan çarpması ile oldu.Karşı taraf hatalı.İki tarafta da alkol ve aşırı hız yok.
İlk aşamada Rent a Car sahibinin talep etmiş olduğu para Aracın değer kaybı+ hasar bedeli+ serviste kaldığı gün.
İcra dosyasında borç tutarı=5000tl
Taksitlendirme sonucu toplam tutar=7000tl
Aracın rent a car kaskolu olduğu söyleniyor ama Rent a car sahibi kaza yerine özel çekici çağırarak ücretini benden talep ediyor.
Araç servise götürülünce incelemeler ve onaylar yapılarak tamirat işlemlerine başlanması için Rent a car sahibinden aracın evrakları yetkililer tarafından isteniyor.Rent a car sahibi evrakları geciktirerek haftasonuna doğru ulaştırıyor ve tamiratın başlaması için neredeyse 1 hafta evrak beklemiş oluyoruz.
:? Menfi tespit davası açmalı mıyım?ya da haksız zenginleşme..(?) Bazıları tazminat bile açabileceğimi söylüyorlar ama benim derdim o değil.
Amacım şayet haklıysam ve bu parayı şu işsiz günlerimde dişimi tırnağıma takıp ödemeye çalıştıysam karşılığını almak.Cebimden çıkan miktarın fazlasını da istemiyorum.
Yoksa sizce de yapabileceğim bir şey yok mu? :alala
Cevap: Trafik kazası ve menfi tespit..
Haksız yere ödenen parayı geri almak için istirdat davası açılabilir.