Çözüm bulamadığımız vatandaşlık işlemleri
Merhaba değerli dostlar.
Eşim almanya'da yaşıyor ve kendisi türk vatandaşı.Ben ise türkiye'de kalıyorum.Halledemeğimiz bir problemimiz var.Konu şöyleki;
Almanya aile birleşimi yapmak için,işlemlerin daha net ve hızlı olması gerektiğini düşünerek eşim alman vatandaşlığına geçmek için alman hükğmetine başvuruda bulunmuş olup,başvurusu kabul gördükten sonra alman hükümetinden aldığı teminat kağıdını,almanyadaki türk konsolosluğuna verip türk vatandaşlığından çıkmak istediğini belirterek dilekçesini konsolosluğa sunmuştur.Yalnız sorun şurada başlıyorki;
Eşim türk vatandaşlığından çıkmak için başvurduğunda biz nikah yapmamış yani evli değildik.Eşimin türk vatandaşlığından çıkış kağıdı onaylanıp almanyadaki yakın konsolosluğa gittinde eşime,siz vatandaşlıktan çıkmak için başvuru yaptığınız dilekçede kızlık soyadınız ile yaptığınız görünüyor.Bu süre zarfı içinde evlendiğiniz için soyadınız ve nufus kütüğünüz değişmiş olup size T.C tarafından onaylanıp verilmesi gereken vatandaşlıktan çıkış kağıdını veremiyoruz,lütfen yeniden başvuru yapın diye bir ibare sundular.Yaptığım araştırmalar sonucu soyadı değişmiş lakin kimlik arkasında kızlık soyadı yazmasına rağmen konsolusluk bunu vermemiş,akabinde içişleri bakanlıgında aramıs bulunmakta olup aynı cevabı onlardanda aldım.Yanı yenı soyadı ıle tekrar başvuru. Şimdi değerli avukat yada konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan şunu öğrenmek istiyorum.Biliniyorki bu vatandaşlıktan çıkış işlemleri 3 ile 6 ay arasında değişiyor.Ve bizim zamanımız açıkcası bu kadar yok.Bize yeniden başvuru yapın dediler,lakin biz yeni başvuru yapmak yerine,mevcut olan ve soyadı değişikliği ile tarafımıza verilmeyen çıkış kağıdında,nüfüs bilgilerinin değiştiğini bildirerek,bize verilmeyen evrak ta nufüs bilgilerinin değiştirilmesi konusunda dilekçe ile başvurduğumuzda olumlu yanıt alabilirmiyiz?Yoksa mecbur kalıp sıfırdan yeni kimlik bilgileri ile başvurarak epey zaman evrağın tamamlanmasınımı beklemek zorundayız? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.Konu uzun oldu lakin açıklayıcı şekilde yazmaya çalıştım.Saygılarımla.
Cevap: Çözüm bulamadığımız vatandaşlık işlemleri
Konsolosluktan soruna dair yazılı bir açıklama talep etseniz ve Alman makamlarına da vatandaşlık ile ilgili girişimlerinizi kanıtlama adına bu resmi yazıyı verseniz makul karşılayacakları, en azından bir yol gösterecekleri kanısındayım.
Ancak yanıtımı, somut bir cevap olarak algılamayınız. Alman makamlarına sormanız ve alacağınız cevaba göre işlem tesis etmeniz isabetli olacaktır.