Birikmiş nafakamı nasıl alırım?
merhaba ben şu an 49 yaşındayım. ben 6 yaşındayken annem ve babam boşanmışlar ve mahkeme babama benim için nafaka bağlamış, babam mahkeme heyetine çalışmadığını bir kaç ay içinde almanyaya gideceğini söylemiş mahkeme heyeti de almanyaya gidince ödemeye başlarsın demiş, ama babam almanyaya gittikten sonra durumunun çok çok iyi olduğu halde bana hiç bir ödeme yapmamıştır. ben 23 yıl önce eşimden boşanmıştım eşimde çocuklarıma nafaka ödemiyor ben ölen annemden kalan maaşı alıyorum ve yaklaşık 15 yıldır kronik böbrek hastasıyım. iki kızım evli kızımın birisi üniversite de okuyor bir oğlumda askerde, bundan 10 yıl önce konsolosluğa baş vurdum babamı bulmak istediğimi belirttim konsoloslukta araştırmış babamın görüşmek istemediğini söylemiş ve adresini vermemiş. ben çok zor durumdayım avukata verecek param dahi yok babamdan nafaka hakkımı alabilmek için hangi hukuki yolu denemeliyim, babam almanya da olduğu için nerelere başvurmalıyım. bir de miras hakkından yararlanabilirmiyim bana yardımcı olursanız çok sevinirim...
Cevap: birikmiş nafakamı nasıl alırım
Öncelikle rahatsızlığınız için geçmiş olsun.
Kız çocuğuna ödenen / ödenecek olan nafaka kız çocuğunun reşit olması ile / eğitiminin bitirmesi ile / evlenmesi ile son bulur. Sonuç itibari ile siz zaten evlenmiş olmakla birlikte nafaka alma hakkınızı yitirmişsiniz.
Diğer yandan yaşınız 49, 6 yaşında iken nafaka kararı alınmış, bundan 43 sene önce alınmış bir mahkeme kararından bahsediyorsunuz. 23 yıl önce eşinizden boşanmışsınız. Nafaka alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Babanızın yasal mirasçısı konumundasınız. babanız sizi mirasından reddetmiş olsa bile hak (saklı pay) sahibisiniz.
işte yasa maddesi..
Medeni Kanun
II. Saklı pay
MADDE 506.- Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Alt soy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, alt soy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.