Yetim Aylığını Yeni Bir Üniversite'ye Geçtiğim Zaman Alabilir miyim?
Merhabalar öncelikle herkese iyi forumlar dilerim.
Ben suanda yetim aylığı alıyorum. 2 Yıllık (AÖF) öğrencisiyim. Bu sene bölümümü değiştirip 4 Yıllık (AÖF) yeni bir bölüm yazmayı düşünüyorum 2 yıllık bölümden ise kaydımı sildirmek istiyorum. Bu durum gerçekleştiği zaman yetim aylığı almaya devam edebilir miyim? Ayrıca yaşım 19 ve yetim aylığım bağlanalı 4 ay oldu.
Cevap: Yetim Aylığını Yeni Bir Üniversite'ye Geçtiğim Zaman Alabilir miyim?
25 yaşına kadar, öğrenciliğiniz devam ettiği süre için yetim aylığı alabilirsiniz.
Bazı yerlerde bir yükseköğretimi bitirdikten sonra yeni bir yükseköğrenime baslandığı zaman yetim aylığı ödemesi yapılmaz gibi seyler gördüm. Bu yüzden kafam karıştı :(
İlk sorunuzda bitirdikten sonra 2.okuldan bahsetmemiştiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İlk sorunuzda bitirdikten sonra 2.okuldan bahsetmemiştiniz.
Yok baska yerlerde bu bilgiye ulasabildim. Bu olay benim okulu bitirmeden baska bir bolüme 4 yıllığa geçişimi etkilermi demek istemiştim :)
bu konuda bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim
konu sgknın tahsis işlemleri genelgesinde düzenleniyor. buna göre erkek çocuğun yetim aylığı yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşına kadar ödenmeye devam edilir.(sigortalı işe başlamaması halinde) mezun olma, okuldan atılma, isteğiyle ayrılma gibi durumlarda ödenen yetim aylıkları ertesi ay başından geçerli olmak üzere kesilir. kesilen yetim aylıkları 25 yaş sınırının içinde kalmak üzere öğrenciliğin yeniden başlaması durumunda tekrardan bağlanır. sgk uygulamaları açısından 2 yıllık okulu bitirip dgs ile 4 yıllığa devam etmeniz durumunda 3. ve 4. yıllarda da yetim aylıkları ödenir.
bu sene 2 senelik üniversite öğrenimim bitiyor. Seneye başka bir bölümden 1.ci sınıf olduğum taktirde maaş tekrar bağlanırmı teşekkürler.
sgk bahsettiğiniz konuyu genelge ile düzenlemiş durumda. buna göre bir yükseköğrenim kuruluşundan mezun olmuş olan yetimlere ikinci yükseköğrenim kuruluşlarına kayıt yaptırsalar dahi aylık ödemiyor. dava konusu yapılabilir.
Alıntı:
erhan13 rumuzlu üyeden alıntı
bu sene 2 senelik üniversite öğrenimim bitiyor. Seneye başka bir bölümden 1.ci sınıf olduğum taktirde maaş tekrar bağlanırmı teşekkürler.
Emin değilim ama, 2 yıllıktan sonra okuduğunuz bölümün devamı olarak belirlenmiş 4 yıllık okullardan birine dikey geçiş yaparak 3 sınıftan başlarsanız ve bunu da bitirdikten sonra master doktora yaparsanız yetim maaşı devam ediyor diye biliyorum.