Kiracının, satılan evi gösterme- göstermeme hakkı?
Merhaba,
7 yıldır aynı evde tek başıma kiracıyım; kiramı bugüne kadar bir kez bile aksatmadım; ancak geçen seneye kadar %60-40 arasında zam yaparken; son iki yılda hem kanunlar hem de kendi maddi durumum yüzünden tüfenin biraz üzerinde zam yaptım. kontratta yazan miktar %60 idi; 2 yıllıktı ve sonrasında ben artışımı konuşarak yaptığım için (kiraları bankaya yatırıyorum) bir sorun olmamıştı. Yalnız evsahibim; kira artış miktarından hoşnut kalmadığı için; önce evde ben oturacağım dedi; sonra vazgeçip evi satacağım dedi. evle ilgilenen emlakçı; evsahibinin akrabası. Tamamiyle iyiniyetle hem evi, satınalmak isteyenlere göstermeyi, hem de bir an önce başka ev bulmayı sözlü olarak kabul ettim; hatta satılık ilanını bile kendim astım cama. ancak onların davranışları gittikçe iyiniyetten uzaklaşıp asabileşmeye ve sözlü olarak sertleşmeye başlayınca; kanuni haklarımı araştırdım; ve yenisi olsun eskisi olsun, "ihtiyacım var veya tadilat yaptırıcam; ev oturulmaz hale gelecek" demediği sürece -noter aracılığı ile-, beni evden çıkartamayacağını öğrendim (ama ne kadar sürede çıkmalıyım bu durumda; kontrat mart ayında dönüyor); ki bu noktadan sonra muhtemelen bu hakkımı kullanacağım. ayrıca, aslında daha da önemlisi; hakkım varsa da kullanmak istemiyorum ama beni suistimal etmeye kalkışırlarsa (hatta evi gezerken bilinçli olarak eşyalarıma zarar vereceklerinden de çekiniyorum); evi göstermeme hakkım var mı? ben şu ana kadar; haftada iki saatlik kesintisiz bir süre önerisini hep sundum. fakat çeşitli bahanelerle kullanmadılar; ve kullanamama suçunu bana atmaya kalkıştılar! başka bir evsahibinden öğrendiğime göre; bana mahkeme aracılığı ile belirli bir gün içinde iki saat tespit ettirilmediği sürece, evi de göstermeme hakkım saklıymış; bu doğru mu?
yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.