-
Kiracı hakları
merhabalar
şu an kiracı olarak oturduğum eve 3 yıl önce taşındım. 1 yıllık kira sözleşmesi yaptık, 1 yılın sonunda da kira sözleşmesini yenilemedik aynı sözleşmenin devri şeklinde oturmaya devam ediyoruz. eve taşınırken birkaç yıl içerisinde satma niyetiniz olacak mı diye sorduk ev sahibimiz hayır dedi dekorasyon şirketine boya yaptırdık masraf yaptık vs.. tabi bunlar hukuki süreçte bir şey ifade etmez biliyorum ama içinde bulunduğum durumu anlatmaya çalışıyorum. ev sahibimiz 4 ay önce evi satmaya karar verdiğini söyledi o zaman müşterilerine evi göstermek konusunda hiçbir zorluk çıkarmadık. o dönem kendimiz de ev bulduk pazarlığı kredisi herşeyini ayarlamışken ev sahibimiz bize almak ister misiniz diye teklif etti. fiyatta anlaşamadık ve vazgeçtik. ev sahibimiz de tamam siz almıyorsanız satmıyorum gönül rahatlığıyla oturabilirsiniz dedi. konu kapandı.
ev sahibimiz dün aradı ve evi tekrar satmaya karar verdiğini söyledi. bize 1 senelik kirayı peşin vermemiz durumunda satıştan vazgeçeceğini yoksa bizim çıkmamızı isteyeceğini ve eve kendi geçip alıcılara rahat rahat göstermek istediğini söyledi. bu arada 2500 dolar depozitomuz var. ben ev sahibimin bizi çıkarıp evi tekrar kiraya vereceğinden şüpheleniyorum çünkü üfe onun istediği gibi bir artış sağlamıyor. depozitomu da vermeyecek gibi görünüyor çünkü öyle imaları oldu. açıkçası artık alıcılara da evi her istediğinde göstermek istemiyorum ama ev sahibimin hakkının bana geçmesini de istemem. hukuki kurallar çerçevesinde izlemem gereken yol nedir sizlerden yardım talep ediyorum.
-
Cevap: Kiracı hakları
Kira kontratınızda fesih hususunda ayrıca bir durum kararlaştırmadıysanız süre bitimine 15 gün kala elinde olacak şekilde yenilemeyeceğinizi bildirip tahliye edebilirsiniz depozitonuzu vermezse icraya verebilirsiniz. Evi gösterme hususunda mahkemeden karar getirmesini isteyebilirsiniz mahkemenin belirlediği vakitlere uyarsınız olur biter.