Yönetim Kurulu Üyesinin Aynı zamanda Apartmandaki Kafeteryada Maaşlı Çalışması
Merhaba, 94 daireli olan apartmanımızın sadece kat maliklerinin kullanımına açık olan bir kafeteryası bulunmakta. Bu kafeteryada maaşlı çalışan birinin aynı zamanda yönetim kurulunda bulunması, bu çalışanın yönetim işlerini takip ederken çoğu zaman kafeterya işlerini aksatması gibi bir durum söz konusu. Yöneticinin elinde sahibinin 1 kişi olduğu, 20 dairenin vekaleti var. Yönetici apartmanda istediği kararı alıyor ve bu kafeterya çalışanını da işlerini azaltmak için her dönemde seçiyor. Bu kafe çalışanının hem binada maaşlı bir çalışan olması hem de yönetim kurulunda olmasının kanuni bir sınırlaması var mı? Ayrıca kendi adamları olan göstermelik bir denetçi var ve bu denetçi 2 yıldır denetçi görevinde. Bu denetçinin 3 yıl üst üste seçilemeyeceği gibi bir şey duydum bu konu doğru mu? Bu konularla ilgili değerli bilgilerinizi paylaşır mısınız?
Cevap: Yönetim Kurulu Üyesinin Aynı zamanda Apartmandaki Kafeteryada Maaşlı Çalışması
Kanunda bir kişi oyların yüzde beşinden fazlası için vekil olamaz diye bir ifade var.
gerçi burada 20 daire aynı kişininmiş ,burada geçerlimi bilmiyorum.
Cevap: Yönetim Kurulu Üyesinin Aynı zamanda Apartmandaki Kafeteryada Maaşlı Çalışması
Alıntı:
justadrop rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba, 94 daireli olan apartmanımızın sadece kat maliklerinin kullanımına açık olan bir kafeteryası bulunmakta. Bu kafeteryada maaşlı çalışan birinin aynı zamanda yönetim kurulunda bulunması, bu çalışanın yönetim işlerini takip ederken çoğu zaman kafeterya işlerini aksatması gibi bir durum söz konusu. Yöneticinin elinde sahibinin 1 kişi olduğu, 20 dairenin vekaleti var. Yönetici apartmanda istediği kararı alıyor ve bu kafeterya çalışanını da işlerini azaltmak için her dönemde seçiyor. Bu kafe çalışanının hem binada maaşlı bir çalışan olması hem de yönetim kurulunda olmasının kanuni bir sınırlaması var mı? Ayrıca kendi adamları olan göstermelik bir denetçi var ve bu denetçi 2 yıldır denetçi görevinde. Bu denetçinin 3 yıl üst üste seçilemeyeceği gibi bir şey duydum bu konu doğru mu? Bu konularla ilgili değerli bilgilerinizi paylaşır mısınız?
Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 31 - Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir.
Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz, oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil eliyle kullanabilir. Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir. (md:16)
YÖNETİMİN DENETLENMESİ
Madde 41 - Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.
Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.
Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Peki binada kat maliki olup da binanın kafeteryasında maaşlı çalışan birinin, yönetim kurulunda, kendi göreviyle ilgili de karar alma organı olması konusundaki görüşleriniz nelerdir. Yani bu kişi yönetimdeki işlerini yaparken kafe görevlerini aksatmaktadır. Bununla ilgili bir kanuni sınırlama olabilir mi? Ayrıca denetçi 2 seneden fazla üst üste seçilebilir mi?