Kız yetim aylığı hakkında
Arkadaşlar merhaba,
Yetim Maaşını Almaya Başladığı Tarih: 2003
1)Dul bir kadın 2008 reform yasasından önce SSK'lı babasının vefat etmesi sonucunda yetim aylığı almaya başlamıştır ,Kendisi SSK'ya bağlı bir işte çalışmaya başlamak istiyor,işe başlarsa yetim maaşı kesilirmi,
2)Diğer bir sorum Ssk'sını yaptırmadan çalışsa ve buda tespit edilirse maaşı kesilirmi,
Cevap: Kız yetim aylığı hakkında
1-Çalışmaya başlarsa yetim maaşı kesilir.
2-Çalıştığı tespit edilirse; çalışmaya başlamış demektir kesilir. Çalıştığı tespit edilen dönemde yersiz olarak aldığı yetim maaşları faiziyle birlikte geri istenir. Çalışması sona erdiğinde müracaat ettiğinde tekrar yetim maaşı alabilir.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Çalıştığı tespit edilen dönemde yersiz olarak aldığı yetim maaşları faiziyle birlikte geri istenir.
Ssk'sız olarak çalışırsa ve buda tespit edilirse maaşı kesilir ve geriye dönük ödenmiş olan maaşlar geri istenir doğrumu anladım.
Ayrıca ssk'sız olarak çalıştığı için tekrar yetim maaşı alma durumu varmı peki.
Alıntı:
Fadime Doğru rumuzlu üyeden alıntı
Ssk'sız olarak çalışırsa ve buda tespit edilirse maaşı kesilir ve geriye dönük ödenmiş olan maaşlar geri istenir doğrumu anladım.
Ayrıca ssk'sız olarak çalıştığı için tekrar yetim maaşı alma durumu varmı peki.
:DD Şakamı yapıyorsunuz.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
:DD Şakamı yapıyorsunuz.
Ceceli hata bende k.bakma :D
Anladıgım kadarıyla yetim maaşı alırken sigortasız çalıştığı tespit edilirse maaşı kesilir ve çalıştığı dönemdeki süre içinde geriye dönük aldığı maaş geri istenir, bu durumda sigortasız çalıştığı yerden çıkıp tekrar başvuru yaparsa yetim maaşını tekrar almaya hak kazanırmı.
Sgk bir kişinin çalıştığını nasıl anlar? Kişi işe girer ve işyeri onu sigortalı yaparsa anlar. Yada işe girer ama işyeri onu sigortalı yapmaz fakat sigorta bunu tespit ederse anlar. o zaman maaşı keser. kesmese dahi, çalışmaya başlayan kişi bu maaşı almamalı ve sigortaya işe girdiğini bildirmelidir.
1-Sigortalı olarak çalışmaya başlarsa maaşı kesilir.
2-Sigortasız çalışırsa bu tespit edilmezse maaşı kesilmez. Ama sigortasız çalışsa dahi sigorta tarafından çalıştığı tespit edilirse çalışması tescil olur.Bu durumda sigortalı çalışmaları tescil edildiğinden geriye dönük çalıştığı tescil edilen tarihe kadarki aldığı maaşları yersiz olarak almış olur ve sigorta bu maaşları faizleriyle birlikte geri ister.
Çalışmayan bir kişi müracaat ederse kendisine tekrar yetim maaşı bağlanır.